Hur börjar jag samla konst?

Hur börjar jag samla konst?

På Konst.se vill vi hjälpa dig att hitta konst som får ditt hjärta att slå ett extra slag. Vid första anblick kan konstvärlden framstå som en skrämmande plats där det är svårt att ta sig in i. Vi vill dock försäkra dig om att den är allt annat än det. Konstvärlden är en underbar plats att betrakta och upptäcka, med massvis av konstnärer från olika traditioner att utforska. Oavsett om du vill köpa ditt första konstverk eller utöka din konstsamling, är det viktigt att komma ihåg att ha ett öppet sinne och vara nyfiken.

Det finns många skäl till att starta en konstsamling. Dels för att det visar upp vad du älskar, vad som fångar till hjärta och din uppmärksamhet. Konstens syfte är att få oss att känna och uppleva saker, att väcka frågor kring vår tillvaro och vårt samhälle, att ge en känsla välbefinnande och nyfikenhet och utmana våra tankar och idéer. Vad som är viktigt att komma ihåg är att det är verket som väljer dig genom att tilltala dig.

Konsten lyfter ditt hem, gör det levande och kan få vilken bostad som helst att kännas som din egen. Att samla konst är en subjektiv upplevelse, det är ett sätt att visa upp sin personlighet och göra ett statement om vem man är som person. En samling kan även ses som en form av investering, ett sätt att samla en betydelsefull bit av historia eller som ett sätt att stötta konstnärer – listan kan göras lång. Kom ihåg att en konstsamling tar tid, men innan du vet ordet av, kommer dina väggar vara mycket mer fascinerande än vad du kan ana. Här har vi samlat några grundläggande tips på hur du startar din konstsamling.

Gabriella Marmbrandt
Stormens öga I, 2021, Akryl

1. Sätt en budget

Innan du börjar leta efter konst att köpa är ett bra första steg för nya konstsamlare att fastställa en budget som kommer guida dig i besluten om vad som är realistiskt för dig. Börja lägre och öka gradvis din budget allteftersom din samling, ditt självförtroende och förståelse för konsten växer. En budget kring 10 000 kr eller lägre kan vara en bra utgångspunkt, men detta varierar givetvis beroende på din inkomst.

Tänk även över dina köpmönster. Planerar du att köpa ett originalverk för 10 000 kr varje månad eller flera verk i lägre prisklasser? En bra regel att följa är att välja kvalitet före kvantitet. Det finns ingen anledning att stressa din budget eller dina inköp, ta det i en lugn takt. Tänk också på att din budget kan komma att förändras i framtiden, se det som en riktlinje för din samling genom olika skeden i ditt liv.

Att skapa och hålla dig till en budget är viktigt men det betyder inte att du ska nöja dig med något som du inte älskar. I samma anda bör man inte nedvärdera ett verk om det är prissatt under ens uppfattning om vad “bra konst kostar”. Några av de bästa fynden kan du göra bland unga ännu ej upptäckta konstnärer så glöm inte att lita på din känsla för vad du finner intressant.

Caroline Roberts
Naturlig, 2021, Olja

2. Definiera dina mål

Vad är dina intentioner med konstsamlingen? Genom att definiera motivation och mål för en konstsamling kan det komma att påverka vilken typ av samling du kommer skapa. Det som är viktigt att komma ihåg är att investera i det du älskar och som gör dig lycklig. Du kommer att leva med konsten du köper, det är värt att investera i något som kommer att inspirera dig varje dag. Vill du skapa en intresseväckande tavelvägg? Samla magnifika skulpturer? Fokusera på en tidsperiod, en konststil eller konstnär? Valmöjligheterna är oändliga.

Tomas Hammar
Abstract no.2143, 2021, Akryl

3. Öka din kunskap

Nu när du har satt din budget och definierat dina mål, är det hög tid att göra egna efterforskningar. För att försäkra dig om att du har en nöjsam upplevelse medan du samlar konst, fördjupa dig inom konstvärlden och efterforska ordentligt.

Sök kunskap om olika typer av konstverk, medium och stilar, läs på om olika konstnärer och besök museum och gallerier. Konstmarknaden rör sig ut online allt mer, vilket är till mångas fördel. På Konst.se kan du läsa om konstnären du är intresserad av och mötas av dennes konstverk samlat på en och samma plats. När du beskådar mer och mer konst, kommer du börja uppfatta skillnaderna mellan olika tekniker, medium och stilar som används av olika konstnärer. Och viktigast av allt, du kommer att träna ditt sinne och dina ögon att identifiera de typer av konst som du älskar och njuter av mer än andra. Detta kommer ge dig en bättre idé om vilka typer av verk du föreställer dig i din samling.

4. Utforska konstmarknaden online

Som tidigare nämnt rör sig konsten alltmer ut på den digitala marknaden. På Konst.se kan du enkelt filtrera konstverk efter bland annat konstart (måleri, skulptur etc.), teknik (olja, akryl, akvarell etc.), storlek och pris. Allt för att förfina din sökning och göra din upplevelse så spännande och smidig som möjligt.

Med transparent och tydlig prissättning, åtkomst till ett brett utbud av konstverk och möjligheten att se flera bilder av konstverket i din egen mobil och dator gör det upplevelsen effektiv, smidig och fördelaktig för nya konstsamlare. Till skillnad från fysiska gallerier behöver du inte be om prislistor eller kataloger utan får all väsentlig information serverad i beskrivningen till verket och köpinformationen. Du kan ta dig tid, bläddra bland verk av konstnärer från hela Sverige, spara dina favoritkonstverk genom gilla-funktionen för att sedan köpa originalkonst för så lite som 500 kr och få det levererat till din dörr.

5. Fortfarande osäker på ditt första steg?

Efter att du har utfört dina sökningar kommer du förhoppningsvis ha en uppfattning om vilka teman, genrer och konstnärer som du dras till. Du har troligen en idé om vilka typer av konstverk du vill inkorporera i din samling och i ditt hem. Är du fortfarande osäker på exakt vilket konstverk du vill slå till på? Ta en titt i vår överblick av konstverk som är smidigt uppdelade för just den sakens skull – Upptäck konsten.

Anne-Marie Björstrand
Min samling som jag önskar att jag hade...., 2018, Olja

Genom konsten känner vi, upplever vi och vi ställs inför en våg av intryck och uttryck. Syftet med konsten är att inbringa välbefinnande, nyfikenhet och ifrågasätta våra tankar och idéer. Vad som är viktigt att komma ihåg är att det är verket som väljer dig genom att tilltala dig. Den perfekta konsten är den du älskar och som betyder något för dig och din personlighet. Glöm inte heller att en konstsamling tar tid att bygga upp, men med tiden kommer ditt hem bara bli mer och mer fascinerande.

 
Läs mer:
Varför ska du välja unik originalkonst?

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta godkänner du hur vi använder cookies. Läs vår integritetspolicy