Att hänga konst – en konst i sig

Att hänga konst – en konst i sig

När du köpt konst som du älskar gäller det även att hänga det fint i ditt hem. Många anser att det är svårt att hänga konst, för att inte tala om att hänga upp en tavelvägg, därför är denna guide perfekt för dig som vill ha vägledning. För att göra processen så smidig som möjligt för dig har vi samlat våra fem bästa tips för hur du hänger konst som en mästare.

Mimmi Hammar
No.2323, 2023
Akryl

Val av motiv

Börja med att fundera kring dina tavlor och deras motiv, hur vill du att väggen ska uppfattas med tavlorna? Vill du skapa lugn och harmoni med konsten eller ska den fungera som en “conversation piece”? Tänk över effekten du vill skapa och vilka tavlor som kan hängas ihop med varandra.


1. Innan du tar fram hammare och spik

För att få en bra känsla av hur tavlorna kommer hänga är det effektivt att först placera ut verken på golvet i den konstellation du tänker dig. På så sätt kan du även måtta hur långt avstånd mellan konstverken som ser bra ut. Här finns det även rum för att enkelt och smidigt komponera runt och byta plats på dina alster för att se vilket samspel du gillar bäst.

Ulf Mellander
Night Sea, 2021
Akryl

2. Häng tavlorna i rätt höjd

Misstag kan göras, men för att undvika dem från början är det en bra idé att på förhand tydligt markera ut var dina verk kommer hänga på väggen. Ett vanligt snedsteg är att tavlorna hänger för högt. För att ge ett behagligt intryck rekommenderas tavlor att hänga i ögonhöjd, vilket brukar vara omkring 140 cm från golvet. På så sätt dras blicken smidigt till verkets mitt för att lätt kunna insupa hela alstret. Vid utformningen av en tavelvägg kan det dock vara svårt att anpassa sig efter denna princip då flera verk är inblandade, det kommer vi till.

Dana Ingesson
Inner light
Akryl

3. Flera verk i olika storlekar

Ska du skapa en tavelvägg med tavlor i varierande storlekar? Tänk då att dess ytterkonturer ska forma en kvadrat eller rektangel på väggen. Genom att hålla samma avstånd mellan verken skapas ett harmoniskt och luftigt intryck istället för ett rörigt. Inom ytterkonturen går det alldeles utmärkt att blanda större och mindre konstverk för att skapa liv i tavelväggen.

Tips: Vill du istället skapa en mer experimentell tavelvägg för en mer lekfull och kreativ känsla? Se då förbi ytterkonturens linjer och testa tavelväggens potential genom att placera verken i en mer oregelbunden konstellation. Använd då maskeringstejp utifrån verkens storlek på väggen för att enkelt mäta och visualisera hur resultatet kommer se ut.

Marielle Rodin
Wanderer, 2021
Akryl

4. Häng större tavlor med en baslinje

Har du flera verk av större storlekar är det fint att hänga dessa efter en baslinje. Det innebär att tavlorna hänger med underkanten i linje med varandra. Avstånd är då a och o, samma mellanrum mellan verk är då viktigt för ett tilltalande intryck av konsten.

5. Gyllene snittets balans

Med det gyllene snittet (phi) som metod skapar du den perfekta balansen när du hänger tavlor. Det gudomliga medelvärdet som det även kallas, bildar en harmoni med hänsyn till konstverkens storlek och dess proportioner till varandra om det är fler verk. Du kan även använda det gyllene snittet i sidled. Metoden kräver viss matematisk uträkning och planerar du att skapa en tavelvägg ska du utgå från höjden på samlingen enligt nedan:

  1. Placera tavlorna så som du vill hänga dem på väggen, förslagsvis på golvet
  2. Utgå från en punkt i mitthöjd på väggen, 140 cm från golvet är ett lagom mått
  3. Multiplicera tavelsamlingens höjd med 0,382
  4. Subtrahera det talet du fått från väggens mitthöjd (140-X)
  5. Talet du får fram är avståndet från golvet till tavlans underkant

Exempel:
Mitten på väggen är 140 centimeter och din tavla är 70 centimeter hög. Ta 70*0,382≈27. Subtrahera från mitthöjden, 140-27=113. Tavlan eller tavelsamlingen ska då ha sin underkant 113 cm från golvet.

 
Läs mer:
Hur börjar jag samla konst?
Varför ska du välja unik originalkonst?

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Välj vilka cookies du tillåter.
Läs mer i vår integritetspolicy