Susanne Arvidsson

Akrylmålning Soundtrack, Susanne Arvidsson

Susanne Arvidsson

Soundtrack, 2020

Akryl
90 x 116 cm

Såld

Soundtrack är titeln på denna målning där ljuva jazztoner ska blandas med sax och trumpet. Motivet är som alla mina målningar bara tagna från min fantasi men om jag kunde sjunga vore det i denna genre jag skulle välja tror jag.

Såld

Om konstnären

Susanne Arvidsson om att försörja sig på konsten: “Inget kommer gratis”
2022-03-25


Susanne Arvidsson har kunnat leva på sin konst hela livet. Idag undervisar hon i bild på en skola och driver flertalet kurser.

– Det gäller att se möjligheter och tänka utanför boxen.

Susanne Arvidsson har målat hela livet och testat på nästan alla tänkbara tekniker. Med ett enormt driv har hon lycktas livnära sig som konstnär. Nu jobbar hon deltid som bildlärare och hon tycker mycket om att undervisa andra.

– Jag kände att jag hade en förmåga att entusiasmera och få i gång andra människor att börja måla och så fick jag förfrågningar från folk om att lära ut. Så jag kände nog att det kunde vara något för mig. Jag signade upp på en kurs i hur man lägger upp utbildningar och sedan släppte jag egna målarkurser.

Idag brinner hon för att hålla kurser inom många olika områden och för olika åldrar.

– Jag har kurser på engelska och en barnkurs som snart är översatt till arabiska. Jag har även textat några av mina onlinekurser då jag upplevt att det funnits ett behov av det.

Hon vill gärna att kurserna vara inkluderande och har kurser som riktar sig till människor med olika förutsättningar.

– Det började med att en döv person skrev till mig och undrade om hon kunde vara med på min kurs. Så jag har jobbar hårt med att texta alla mina videos och det har fungerat jättebra. Nu är det en självklar del av kurserna.

Det som driver Susanne i arbetet att undervisa är att se hur självförtroendet hos deltagarna växer.

– Alla mår bra av att skapa, säger jag alltid. Målar man har man alltid någonting att göra och det kan vara jätteviktigt för någon som känner sig ensam, oavsett om det är frivillig ensamhet eller om man har gått i pension och inte riktigt vet vad man ska fylla tiden med. Det ger ro i kroppen och bättre självkänsla.

Susanne Arvidsson
Susanne har jobbat i en mängd olika tekniker som akvarell, oljepastell, torrpastell, powertex, oljemålning och akrylmålning.

– Ska man lära ut ska man ha en riktigt bas att stå på. Jag på målar dygnet runt, både i undervisningen och när jag målar själv. Det är viktigt att kunna svara på elevernas frågor.

Hennes konst är färgstark och expressiv. Hon målar intuitiv och fritt och utgår från en teknik hon även lär ut i sina kurser och som hon kallar för ”virrvarr”.

– Den här tekniken använder jag i mina kurser för att hjälpa folk att komma i gång och måla på ett lekfullt sätt. Kanske har du inte målat på länge, kanske inte alls eller så har du tappat lusten. Vissa fastnar i att bara måla av saker och då kan det hjälpa att släppa loss. Det är väldigt frigörande.

Susanne Arvidsson
Susanne sålde sitt första verk när hon var 15 och har alltid kunnat livnära sig på sin konst. Trots det har hon aldrig blivit tillfrågad om att ha utställningar.

– Jag har alltid hittat mina egna utställningsmöjligheter. Det är viktigt att tänka utanför boxen för det finns massor av ställen man kan vända sig till. Jag har tagit kontakt med butiker, caféer, restauranger och fått ställa ut i deras lokaler. Där har jag kunnat ha vernissager och det har utvecklats till jättebra samarbeten. De har fått provision när jag har sålt och i slutändan har alla varit nöjda.

Ingenting kommer gratis och enligt Susanne har hon fått kämpa hårt för att hamna där hon är nu. Hon hoppas att hennes resa kan ge inspiration åt andra.

– Jag har alltid varit omtyckt av publiken men aldrig tillhört eliten trots att jag har sålt tavlor i fyrtiosex år. Men man får leta upp egna möjligheter och använda fantasin. Nu efter pandemin finns det många tomma lokaler, kanske kan man gå in där och fråga om man får ha en pop-up-butik? Det kan räcka med en helg för att få ställa ut sin konst. Men häng inte upp dig på gallerier utan se till att bli din egen gallerist.

Susanne Arvidsson
I 20 års tid anordnade Susanne öppet hus hemma hos sig själv och välkomnade allmänheten in för att titta på konsten. Under tre dagar kom det så många som 700 besökare hem till huset.

Att sitta och vänta på att få ett erbjudande någon annan stans ifrån är inget hon ser som ett alternativ.

– Det är många långa timmar har jag tillbringat framför datorn och lärt mig om sökoptimering och marknadsföring. Det finns inga genvägar, man måste ha ett otroligt driv. Jag har inte fått någonting gratis utan har kämpat för att hitta möjligheter och tänka utanför boxen.

Susanne försöker att vara på plats så mycket som möjligt under sina utställningar.

– Jag säljer mycket mer om jag är på plats än om jag bara lämnar in. Det viktigaste är att skapa långvariga relationer och att kunden blir nöjd. Jag låter dem alltid låna hem tavlan för att känna efter, ibland lånar de två stycken för att välja ut en men det slutar nästan alltid med att de behåller båda två. Man får vara generös och bygga relationer.

Susanne Arvidsson
Nu ska Susanne iväg till Nice där hon har fått ett beställningsuppdrag att måla en stor tavla till en vägg. Genom det hoppas hon på att få fler utställningsmöjligheter. Nästa vecka åker hon till New York för att ställa ut på Artexpo och under Valborgshelgen är hon med på Norra Vätterns konstrunda.

Mellan 15-21 april hänger hennes verk på Galleri Greger på Hornsgatan i Stockholm och hennes största utställning i år är på Örebro Slott i Länssalen 23 – 25 september.

Att hon brinner för konsten är tydligt.

– Jag hoppas att det kan vara peppande för andra att ta del av min resa. Om man verkligen vill jobba som konstnär och är villig att lägga ner tiden så finns det massor av möjligheter.Se fler verk av Susanne Arvidsson här!Matilda Wirström

Skribent

Uppdatering om mig 2021-11-11

Lite information om mig som svensk konstnär och med företagsnamnet Atelje Susanne Arvidsson

I en intervju med en journalist Kary Persson inför en utställning i Landskrona

Susanne Arvidsson från Örebro är etablerad som konstnär sedan flera år. Hon ställde bland annat ut på Örebro Slott förra året och kommer att göra så även i september i år. Men innan det så gästar hon mitt Lilla Paris och jag ser så fram emot att få visa upp hennes härliga konst.
– Jag har olika stilar men det är alltid mycket färg. Explosivt mycket ibland,säger Susanne Arvidsson och skrattar.
– Ibland är det abstrakt och ibland föreställande konst. Men att måla fotografiskt gör jag inte längre. Jag sätter mig helt enkelt ner framför en vit canvas och börjar med att lägga på färg. Sedan ser jag var jag hamnar. Det kan bli vad som helst. Jag älskar dock blommor.
Efter att ha bott i Kuwait och Tanzania ett antal år så flyttade hon hem till Sverige. Konsten har dock funnits med alltid.
– Jag började måla som liten och sålde min första tavla när jag var 15 år. Sedan dess har jag målat mer eller mindre på heltid, säger hon och berättar om äventyren utomlands.
– Det var min dåvarande man som jobbade utomlands och vi bodde då först i Kuwait och sedan i Tanzania. I Kuwait målade jag jättemycket och ställde även ut. Detsamma gällde i Tanzania.
Idag arbetar hon parallellt som bildpedagog på Kulturskolan i Örebro samt som bildlärare till årskurs 6-elever.
– Och praktiskt all annan tid tillbringar jag i mitt vardagsrum eller min ateljé som jag har i samma hus som jag bor i mitt i Örebro. Det är underbart.
Hon håller även en hel del kurser online.
– Det är ett smidigt sätt att lära ut. Man kan köpa vanliga kurser men jag kör även den del live.

Vill du läsa lite mer:

Jag heter Susanne Arvidsson är född och uppvuxen i Örebro. Har målat sedan 13 års ålder och levt på min konst i hela mitt liv.

Idag har jag aktiebolag och är en aktiv konstnär som nu under åren med pandemin sålt mer än någonsin tidigare.

Förra hösten hade jag en separatutställning på Örebro slott som var otroligt lyckad och där jag hade turen att hamna i ett läge där Corona Pandemin såg bättre ut och därför släpptes restriktionerna något.

Alla ca 40 tavlor jag hade med där såldes.

Jag har sedan under året 2021 haft två separatutställningar som också sålt väldigt bra.

I Höst , alltså 2021 23-26 september kommer jag ha en ny stor utställning på Örebro slott närmare bestämt i Nordvästra tornet.

En helt fantastisk miljö som slår alla med häpnad.

I Augusti i år, alltså 26 - 29 Augusti kommer jag ha utställning på Galleri Gamla Kyrkogatan i Landskrona.

Ett visst utbud av min konst visas på olika hotell i Skåne och nu fram till mitten på Juni finns dom på Teaterhotellet i Malmö.

Allt nytt jag målar hängs upp och säljs i en butik som heter Concept Store och som ligger i den absolut mest centrala platsen i Örebro, adress: Drottninggatan 28, Örebro.
Där finns mina tavlor alltid förutom när jag har större separatutställningar.

Där säljs även mina posters och exklusiva konsttryck som är i små handsignerade och numrerade upplagor på max 10 ex per motiv.

Från början var stilen naturalistisk och mycket detaljrik, med åren så har även den abstrakta och naivistiska stilen tilltagit.

Jag verkligen älskar att måla stora oljemålningar med motiv inspirerade från både människor, djur och natur.

I mina målningar är människor och djur viktiga.
Jag är en kattälskare sedan barnsben och det första jag gjorde när jag flyttade hemifrån var att skaffa två katter och sedan dess har katter avlöst varandra när ålderdomen tagit deras liv.
Alka mina katter under åren har betytt så otroligt mycket och ett liv utan katt är inget för mig.

Den katt jag har äran att vara matte åt nu kommer från Örebro Katthem och skulle avlivats för den tidigare ägaren hade tröttnat och ville bara bli av med den omedelbart och jag tog emot henne som tilltänkt jourhem.
Det tog mig en vecka att inse att jag aldrig skulle lämna Cleopatra ifrån mig och idag är hon min ögonsten och hon finns med i nästan alla mina målningar om än bara med en svansstump eller bara ett öga.

Katt i mina tavlor betyder harmoni.

Jag dansar olika latindanser och just dans inspirerar mig i motivval. Känslor som jag kan känna av själv i samband med dans är något jag vill förmedla.

Ansiktsuttryck, personligheter, händelser och mycket humor, då är det oljefärger , torrpastell och akryl som gäller som material.

Jag målar oftast lager på lager av färger för att få ett djup i målningen.

Är du intresserad av att köpa min konst eller bara kontakta mig? Nå mig på:

Telefon: 073 516 96 00
Mail: susanne.arvidsson@hotmail.se

Medlem i konstnärsförening
Helsingborgs konstförening, Norra Vätterns bildkonstnärer

Med i konstrunda
Norra Vätterns konstrunda 2022-04-30 - 2022-05-01

Utställningar
30/ 4 - 1/5 2022 kommer jag vara med på Norra Vätterns konstrunda.
23-25 september Separatutställning Länssalen Örebro slott, Örebro.

Jag har designat motiv under många år till ljudabsorberande tavlor som bland annat Kinnarps har i sitt utbud och mina verk finns i hela Norden som offentlig utsmyckning/ ljuddämpning.

Sjukhus, skolor och företag har min björkserie, röda tulpanserie, vita tulpanserie och / eller stora kala eken på sina väggar.

Jag har varit med på otaliga utställningar både mindre och större men en utställning som sticker ut i mitt minne är en väldigt stor utställning som Kuwaits stat anordnade när jag och min familj bodde i Kuwait under året -96.

Jag har designat kartong emballage till företag, designat vin och öletiketter på uppdrag, designat scarfs och slipsar till mycket stora företag som bland annat Astra Zeneca, Atlas Copco, Capio Läkargruppen, mfl.

Umeå universitet har köpt rättighet och använder en av mina målningar med Björkstammar som deras signum.

Nu i vår kommer jag vara med på Konstrundan i Skåne som ligger i samband med Påsken.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta godkänner du hur vi använder cookies. Läs vår integritetspolicy

Rikta kameran och skanna väggarna/golvet med cirkelformade rörelser. Klicka när du ser en markör.

Detta är en Beta-version tillgänglig på vissa enheter. Skicka gärna feedback till info@konst.se