Hjälp & guider / Ta betalt för din konst


Hur går konstförsäljning till i praktiken? I den här artikeln har vi samlat några generella tips att tänka på kring att ta betalt för din konst.


Ta betalt personligen

Efter att en köpare har kontaktat dig med en köpförfrågan är det dags för er att komma överens om hur köpet ska genomföras. Det tryggaste tillvägagångssättet är att ni möts personligen och att köparen betalar med Swish. Då kan du som säljare direkt se att pengarna har förts över till ditt konto och köparen får en chans att se verket innan betalningen är gjord. Även om du inte har ett företag kan du skriva ett kvitto till köparen. På nätet finns olika mallar som går att använda vid köp mellan privatpersoner.


Ta betalt online

Om köparen bor på annan ort kan köpet genomföras på distans och verket skickas, men då är det viktigt för båda parter att tänka på vissa säkerhetsåtgärder. Det är bra att avtala i förväg vem av er som ska stå för fraktkostnad, samt huruvida köparen har någon ångerrätt på köpet. Om du har företag har kunden alltid 14 dagars ångerrätt vid onlineköp, men vid handel mellan privatpersoner finns ångerrätten bara om ni avtalar det i förväg.

Som regel är det bäst att inte lämna ut kontouppgifter över nätet, använd hellre Swish. Om det rör sig om en större summa pengar kan det vara värt att upprätta ett köpekontrakt som är juridiskt bindande åt bägge håll.


Nästa steg är att leverera ditt verk till köparen, följ vår guide Frakta och leverera din konst.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta godkänner du hur vi använder cookies. Läs vår integritetspolicy