Hjälp & guider / Frakta och leverera din konst


Hur går konstförsäljning till i praktiken? Här är några tips på hur en bäst förpackar en tavla om den ska skickas och vilket fraktsätt som lämpar sig bäst.


Packa

När det sen kommer till transport av konstverk handlar det både om att paketera den på ett sätt som klarar transport och att hitta en pålitlig transportfirma eller fraktbolag. Det finns en rad transportfirmor som är specialinriktade på just konst. Konsthallar, museum och gallerier i Sverige använder sig ofta av MTAB eller ArtMove eftersom de har stor erfarenhet av att frakta ömtåligt gods. Som mindre aktör kan deras avgifter dock bli en oskälig kostnad i förhållande till priset på konstverket du sålt. Vi har därför samlat ihop guider som visar hur du själv paketerar ditt konstverk på ett sådant sätt att det klarar av vanlig postgång.

Postnord har gjort en guide för att packa in ömtåliga föremål: Sida 7–8 visar hur du paketerar tavlor och verk på papper

Här är en utförlig instruktionsvideo som visar hur du bäst skyddar en målning under transport. Emballagematerialet är lätt att få tag på hos en bygghandel eller välsorterad pappershandel.


Skicka

När paketet är klart att skickas kan du använda jämförelsetjänsten Fraktjakt för att hitta det billigaste transportalternativet och i förväg räkna ut hur mycket frakten kommer att kosta. Vi rekommenderar att du skickar spårningsbart vilket innebär att du får ett kvitto när du lämnar in paketet och sedan kan följa transporten tills dess att mottagaren har hämtat ut det.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta godkänner du hur vi använder cookies. Läs vår integritetspolicy