Konsten att måla porträtt

Ett porträtt handlar om mycket mer än utseende, yta eller image. Porträttkonsten kan ta oändliga former och skepnader, där en konstnärs stil skapar ett eget uttryck för den särskilda avbildningen. I Konst.se’s samling karaktäristiska porträtt har vi kurerat ett urval intresseväckande och unika skildringar. Bland konstverken på Konst.se finns mängder av framställningar av porträttkonsten och i denna artikel har vi samlat några av konstnärernas ord om genren i stort och om specifika konstverk. Vad är inspirationen bakom verken och hur tolkar olika konstnärer porträttkonsten?

Björn Nordström

Björn Nordström
V, 2020, Akryl

“Porträttmåleri har alltid varit både det svåraste och mest spännande att måla. Det är svårt att ge liv till ett ansikte. Blir proportioner lite fel så syns det mycket tydligare än om man målar landskap. Sen finns det så mycket känslor som kan förmedlas med ett ansikte.”

“Det kan vara små förändringar på mungiporna som avgör om du ser glad eller ledsen ut. Och det är det som jag tycker är så spännande att jobba med. Minimalistiska ansiktsuttryck som förmedlar känslor till betraktaren.”

Björn Nordström
Away, 2021, Akryl



Nisse NIDEJ Ottenhag

“Mina porträtt är resor som tar mig till nya platser varje gång. Förr reste jag, till för mig nya platser i världen, i dagsläget har jag begränsningar så jag har hitta nya metoder för att resa. Jag använder mig av olika tekniker och metoder som t.ex. abstrakt, impressionism, expressionism, popkonst och realism, för att nå fram till slutdestination. För varje tavla söker jag upp information och bilder som inspiration för att nå fram till det slutresultat jag strävar efter. Det gör att jag hela tiden lär mig om nya platser och saker samt människor till varje tavla. Budskapet i min målning är viktigt för mig själv men det är inte lika viktigt att betraktaren uppfattar samma sak som jag. Processens olika vägar leder alltid in på nya spår och tillslut sammanfogas allt till en helhet. Resan är komplicerad och fantastisk. Och så fort som en resa är avklarad lockar redan nästa.”



Sara Pålsson

Sara Pålsson
Syrenlila, 2020

“Mina två porträtt är rätt olika till karaktären. Syrenlila är ett porträtt av en amerikansk ung konstnär, Sofi. Jag fastnade för referensbilden med hennes ansikte riktat framåt, tycker mig se något starkt och samtidigt sårbart i hennes uttryck och har försökt fånga det. Porträttet är målat i olja på duk.”

“Dermatillomani 4 är en del av en självdokumenterande serie på fyra bilder som grundar sig i min egen dermatillomani eller skin picking som jag levt med stor del av mitt liv. I de svartvita teckningarna blir såren i huden till ett mönster. Skapandet är ett sätt att hantera ångesten som leder till ett sårigt ansikte på ett mer konstruktivt sätt. Porträttet är tecknat i kol på papper samt med ett transparent blad med röd tusch över.”

Sara Pålsson
Dermatillomani 4, 2020, Kol



Anders Olsson

Anders Olsson
Flicka med sjal, 2019, Olja

“I bägge målningarna har jag min dotter som referens och med det kommer första problemet fram. Ska det vara ett porträtt hur som helst så räcker det bara att ansiktets delar finnas på rätt plats, felar det något så märker vi det med en gång eftersom ansikten är så viktiga i våran kommunikation med andra människor.”

“Målar man av någon så måste det likna den person man jobbar med och då är verkligen viktigt att sätta allt på sin plats för annars kan några millimeter fel förstöra hela bilden och beställaren kanske inte vill köpa bilden. Det är detta krav med absolut likhet som man måste ta in i arbetet. Är det däremot en personlig tolkning av personen har man större frihet till spontana "nycker".”

Anders Olsson
Ung kvinna, 2021, Olja


 
Besök samlingen med karaktäristiska porträtt

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta godkänner du hur vi använder cookies. Läs vår integritetspolicy