Kirsi Hallberg följer sin livslånga dröm om konstnärskapet

Kirsi Hallberg följer sin livslånga dröm om konstnärskapet

Efter en period som tydligt präglats av arbetslivet och att uppnå sina mål inom karriären tog Kirsi Hallberg ett livsavgörande beslut. Det länge vilande intresset för kreativitet och skapande tog över efter en tids arbete med grafiska uppdrag och på den vägen är det nu för Kirsi Hallberg. Ett totalt byte av bransch är få förunnat men den starka dragningskraften till konsten kunde inte hindras.

Hur går det till när en försäljningschef med fokus på karriären skolar om till konstnär på heltid?

Kirsi Hallberg tog steget att satsa helhjärtat på konsten för bara några år sedan, men intresset för konst har alltid funnits där. Hon växte upp i ett kreativt hem med en mamma som hade en naturlig talang för att måla. Kreativiteten färgade Kirsi tidigt. Under gymnasiet valde hon att prioritera bild och måleri framför andra ämnen med den estetiska inriktningen. Uppväxten lade grunden för vad som sedan skulle ligga och gro som en hemlig dröm under många kommande år - drömmen om konsten.

Kirsi Hallberg
A ray of light, 2021, Olja

“En nyfiken sökare” så beskriver Kirsi sig själv. Hennes ständiga utforskande har lett till att hon aldrig varit rädd för att prova nya saker, vilket speglas i hennes tidigare arbetsliv likväl som i hennes konst. “Under de senaste 20 åren har jag jobbat som mäklare, inom sälj och marknadsföring, varit försäljningschef och sysslade till sist övervägande med marknadsföring och grafiskt arbete. Men det fanns alltid en liten tanke om att det inte riktigt var det jag ville göra.”

Först vid en sjukskrivning fick Kirsi tid att tänka på sitt skapande och faktiskt landa i en längtan efter konsten. “När jag omvärderade mitt liv växte tanken om att satsa på konsten fram allt mer.” Temat i hennes målningar innefattar ofta känsla och reflektion. Hon insåg att hennes röda tråd i skapandet var viljan att förmedla känslor. Genom att måla noggranna, figurativa porträtt mot en abstrakt och “operfekt” bakgrund strävar Kirsi efter att få betraktaren att känna något. Vilken känsla det är ligger till stor del hos betraktaren att känna in, även om Kirsi ofta väver in sina egna känslor i målningarna. “Jag vill förmedla en känsla med mina målningar. Det är det som är så fint med all typ av konst; den förenar och får en att känna att man inte är ensam i sina känslor.”

Kirsi Hallberg
Together, 2020, Akryl

Med harmoniska toner i blått, rött och rostbrunt är det ingen hemlighet att Kirsi inte räds färg i sin konst och porträtterar kvinnor med elegans. Distinktionerna mellan det figurativa och det abstrakta är tydligt. Med de karaktäristiska motiven får Kirsi utlopp för sin noggrannhet men även möjlighet att vila i känslan om att allt inte behöver vara perfekt. “Det är något speciellt att fokusera vid detaljer, men det är även skönt att landa vid den abstrakta ibland oplanerade bakgrunden som kompletterar det detaljrika porträttet.” Abstraktionen i bakgrunden fungerar som ett behagligt komplement att vila ögonen på för betraktaren. Färgerna skiftar från allt mellan färgsprakande blått, grönt och rött, till mjuka ljusgula, beiga och gråa toner. Allt för att komplettera det ofta färgstarka porträttet och skapa ytterligare dimensioner och djup i målningen.

Kirsi Hallberg
Finding peace, 2021, Olja

Nyfikenheten speglas även i valen av teknik: från att länge ha målat med olja utforskar hon nu hur mediet kan samspela med kol. Privata konststudier har lagt en tydlig kunskap för teknisk kunnighet. Idag prövar hon sin egna talang och älskar utmaningen och utvecklingen hon ställs inför. Med Kirsis starka driv kan det dock vara besvärligt att möta motgångar. “Såklart är det svårt att hantera när det inte går eller blir som man vill med skapandet. Med min tidigare arbetslivserfarenhet så vet jag att det är bara att fortsätta nöta. Alternativet skulle vara väldigt tråkigt. Sedan kan jag tacka min nyfikenhet som driver mig väldigt starkt och jag tänker istället vad som kan hända om jag gör si, eller provar så? Kan jag göra det bättre?”

Nu ser Kirsi fram emot en vardag som inte präglas av pandemin; att ge sig ut och nätverka med andra konstnärer och sin publik. Härnäst är siktet inställt vid att delta i utställningar, bland annat Stockholms konstsalong våren 2022 som hon tidigare blivit antagen till men som blivit uppskjuten till följd av pandemin. Oavsett hur den närmaste framtiden ser ut vet Kirsi att hon är på rätt väg och har slutligen landat i sitt färgsprakande konstnärskap.

 
Se alla verk av Kirsi Hallberg

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta godkänner du hur vi använder cookies. Läs vår integritetspolicy