Wolf-Dieter Köpfer

Wolf‑Dieter Köpfer

Stockholm    Född: 1947

Wolf-Dieter Köpfer föddes i Baden-Baden, Tyskland 1947. Han studerade vid Kölns Konstakademi 1968 - 1972 och arbetade som restauratör mellan 1973 - 1975 med barockstilen som specialitet. Han flyttade till Finland där han bodde fram till 1986 då han flyttade till Sverige där han nu är bosatt.

Vatten och kvinnor är ofta återkommande motiv i hans tavlor.
’’Mitt liv har omgärdats av kvinnor så det är kanske därför, på ett omedvetet plan, att de förekommer i mina tavlor.’’

’’Vatten är väldigt viktigt för mig! När jag var 17 år var jag nära att drunkna i Monte Carlo. Jag simmade ut och kunde inte ta mig tillbaka. Jag räddades av fiskare som var på väg mot land. Jag minns inget, kanske hade jag dött. Denna händelse har präglat mig för livet och mitt förhållande till vatten. Minnet är alltid närvarande i mina tavlor. Jag har stor respekt och en djup vänskaplighet för vatten.’’

Köpfer målar lager på lager, med största noggrannhet och utsökt ytstruktur. Bilderna utstrålar en egen förförisk lockelse, visuella berättelser, fulla av symbolik. Förtätade bilder som stimulerar och provocerar. Kafkaliknande miljöer, surrealistiska snapshots, satiriska gestaltningar som beskriver karaktärernas vanmakt och tvivel, människans främlingskap i världen.

Grundtemat i Wolfs bilder är människans ensamhet och han särskiljer mellan att vara ensam, känna ensamhet och uppleva isolering. Det kan ske i en relation, i ett socialt sammanhang eller att vara en främling i ett land genom att inte bli sedd eller förstådd. Samtidigt behåller Köper en lätt distans och humor i sina verk.

Kontakta Wolf-Dieter Köpfer

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta godkänner du hur vi använder cookies. Läs vår integritetspolicy