Alexandra Walsh

Alexandra Walsh

Göteborg    Född: 1989

Att måla en tavla eller stå i ett laboratorium. Det är inte ovanligt att kontrastera naturvetenskap och konst men, för mig, har dessa två discipliner klara paralleller. Både konstnären och forskaren är vid sina respektive sysselsättningar av samma anledning, på grund av samma frågor som driver hela mänsklighetens existens - 'vad', 'hur' och 'varför'.

Lusten att veta 'varför' om allt är det som drev mig ursprungligen till naturvetenskap, där jag började min karriär. Denna bakgrund och min driv att veta 'varför' genomsyrar mitt nuvarande konstnärskap - ett undersökande synsätt. Jag integrerar mina kunskaper i kemi och fysik i mitt skapande, pedagogisk verksamhet och för att utveckla nya sätt att använda akvarellmaterial. Jag lägger stor fokus på akvarellmaterialens egenskaper, vilket liknar det som konsthistoriskt kallas för 'materiality': ett sätt att måla som omfamnar målarmaterialets inneboende egenskaper.

I mitt konstnärskap är träd och skogar centrala subjekt. Deras form, texturer och strävan uppåt fascinerar mig både ur ett estetiskt och ett metafysisk perspektiv. Jag undersöker trädens mystik främst med akvareller och min uttryck rör sig mellan semi-abstrakt och abstrakt. Mitt bildspråk drar inspiration från diverse abstrakta konströrelser som tachisme och biomorfism, samt ett rad japanska konstformer.

---

Alexandra Walsh är född 1989 och är för närvarande bosatt i Göteborg. Hon arbetar främst i akvarell men även med teckningstekniker och performance, det senare som en del av konstprojektet 'Kill the Info Noise'.

Utbildning
Autodidakt

Medlem i konstnärsförening
Nordiska Akvarellsällskapet

Utställningar
Separat- och grupputställningar

2023 'The Three Moirai' performance, Röhsska museet, Göteborg.
2023 Galleri Stallet, Falsterbo (grupp).
2023 Madsen Härdigs Akvarellgalleri, Lund (separat).
2023 Clarion Hotel Post, Göteborg (separat).

Jurybedömda utställningar och priser

2023 Honorable mention award, 7th Landscape International Juried
competition, Teravarna Art Gallery, online.
2023 Skaraborgssalongen 2023, Skövde.
2022 Skaraborgssalongen 2022, Hjo.
2022 Fabriano International Watercolour Biennial Prize. Nominerad av konstnären Thomas W. Schaller. Fabriano, Italien.

Konstprojekt

2023 En av grundarna för konstgruppen 'Kill the Info Noise'

Kontakta Alexandra Walsh

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta godkänner du hur vi använder cookies. Läs vår integritetspolicy