Per-Olof Swedmark

Per‑Olof Swedmark

Malmö    Född: 1982

När något vackert blir tilltufsat blir det ännu vackrare enligt Per-Olof Swedmarks filosofi. Bevaras något ruffigt och stukat på ett vårdat sätt blir resultatet dekorativt. Med sina kollage vill han skapa en urban känsla i hemmet och konstformens kombination döper han till smyckat smuts.

Temat konstnären arbetar med är en blandning av pop- och gatukonst. Hans konstverk kännetecknas av vikta och rivna kvinnoporträtt med starka pastellfärger som smyckas med element från gatumiljön. Genom en etappvis uppbyggnad av konstverken ges varje verk stor detaljrikedom.

Inom konceptet smyckat smuts arbetar Per-Olof med kollage på canvas, Fine Art Print/Giclée i begränsade upplagor numrerade och signerade, gamla porträtt som fläckas, skulptur / figur och Street-Origami.

-Processen enkelt förklarat-
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
- Skapa arbetsmaterial
Klotterjakten – ut på stan och plocka ner postrar från elskåp mm och fotografera klotter/graffiti. Välja ut bilder, redigera och printprocess.

- Skapandet
Metoden är att materialet ska leda fram till slutresultatet och det är sällan det finns en klar vision hur verket ska gestaltas innan arbetet påbörjas. Klippa, riva, vika. Pussla, pussla och pussla med huvuden, kroppar och klotter/ graffiti. Klippa och klistra upp motivet på en kartong. Färglägga motivet med spray. Utifrån motivet skapas bakgrunden med postrar i ett visst mönster samt färg. När bakgrunden är färdiglimmad klottras den ner med krumelurer. Du ska nästan alltid kunna hitta fiskbenet och packman som jagar mini-packman. Därefter målas bakgrunden så att motivet ska få rätt fokus. När bakgrunden är helt klar så limmas motivet upp. Det är en rörig process som är fylld med frustration och i slutändan är det ofta slumpen som blir avgörande.

Fine Art Prints är digitala fotokollage som oftast innehåller smutsiga väggar, klotter på elskåp, sönderrivna postrar, handgjort förarbete med papper och klotter/graffiti. I dessa kollage sker rivandet, klippandet, pusslandet, målandet, ritandet och sprayningen digitalt. Därefter besöks printstudion för numrera och signera för hand.

För att fläcka äldre tavlor och skulpturer besöks jämt och ständigt loppmarknader samt secondhandbutiker.  

Kollagen gestaltas i följande stilar
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
x Kollage på canvas:

x Digitala kollage: Dessa konstverk säljs som Fine Art Prints/Giclée i begränsad upplaga med numrering och signering för hand.

x StreetRays: Urbana röntgenplåtar. Dessa konstverk säljs som Fine Art Prints/Giclée i begränsad upplaga med numrering och signering för hand.

x Fläckade tavlor: Gamla tavlor smyckas. Favoriterna är äldre porträtt från tidigt 1900-tal.

x Fläckade byster, skulpturer och porslinsfigurer mm.

x StreetOrigami – gamla affischer förvandlas till blommor och planteras i vaser från second hand.

Fine Art Print / Giclée kvalitet
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Printen tillverkas hos Martins inramningar och prints i Malmö. Skrivaren som används är Epson Sure Color P20000 med original UltraChrome Pro pigment inks. Pappret som används är Canson® Infinity PrintMaKing Rag 310 g vilket är ett konstnärs- och fotopapper samt möter de krav på livslängd som ställs av museer och gallerier.

Kontakt
¨¨¨¨¨¨¨¨
Hemsida: www.konst.se/swedmark
e-post: swedmark.po@gmail.com
Instagram: streetpopartist

Hör gärna av er för frågor

Bästa hälsningar
Per-Olof Swedmark

Utställningar
2019
- Gallerinatten Malmö.

2020
- Scandic Malmen Stockholm Okt- Jan 2021 - Inställt pga Covid 19.

2021
- Qoffee - Kafé/Kontorshotell i Malmö - April - Juli.

2022
- Burlövs medborgarhus - Mars.
- Påskrundan i Sölvesborgs kommun under arrangemanget konstexplosion i Slottslängorna - April.
- Jurybedömd utställning -Malmö Kommunanställdas Konst- och Kulturförening) - Malmö Rådhus - Juni

Kontakta Per-Olof Swedmark

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta godkänner du hur vi använder cookies. Läs vår integritetspolicy