Stefan Stenudd

Stefan Stenudd

Malmö    Född: 1954

Jag målar så gott som uteslutande olja på duk. Förutom måleriet är jag även verksam som författare på svenska och engelska, samt instruktör i den fridsamma japanska kampkonsten aikido.

Sedan barndomen har mina passioner varit att skriva och att måla. När jag gick ut gymnasiet 1974 var det måleriet jag uppslukades av, med några utställningar lokalt på hemorten Jakobsberg i Stockholmsområdet. Jag kom nästa år in på Grundskolan för konstnärlig utbildning, men fann mig inte riktigt tillrätta där. Efter ett mustigt gräl med rektorn lämnade jag skolan.

Några år senare kom skrivandet att stjäla alltmer av min tid, vilket ledde till min skönlitterära debut år 1979. Fler böcker kom, likaså diverse journalistik - främst som recensent av i tur och ordning litteratur på Aftonbladet, rock och teater på Dagens Nyheter och efter flytten till Malmö på 1990-talet tolv år som Sydsvenskans hemliga krogrecensent Bong.

Därmed blev det inte mycket av med målandet. Bara några enstaka dukar då och då genom åren, fast jag ständigt längtade tillbaka till staffliet. Men sommaren 2014 kom jag plötsligt igång på allvar med måleriet igen, till min egen förtjusning och förvåning. Och på den vägen är det.

Jag håller mig till figurativt måleri, allra oftast människor som sällan är särskilt påklädda. Kroppar talar lika tydligt om känslor och stämningar som ansikten gör. Och tekniken har, som jag ser det, en stark anknytning till klassiskt måleri - med färgerna i lager från ljusa i botten till mörka överst, för att skapa ett intryck av ljus inifrån - och för att så att säga skulptera fram det färdiga motivet i skikt på skikt.

Jag brukar säga - om än ödmjukt på skoj - att mitt måleri kombinerar de två konstnärsidolerna Leonardo da Vinci och Picasso. Jag tror i alla fall att deras inflytande är märkbart i mina tavlor, hur illa de än må mäta sig med dem.

Utbildning
1975 Grundskolan för konstnärlig utbildning, Stockholm, oavslutad ettårig utbildning.

Utställningar
2019 Samlingsutställning i Konstnärstältet, Pride Park, Stockholm Pride.
2019 Separatutställning på restaurang La Trattoria, Malmö.
1980-tal Medverkan på en muralmålning i Brandbergens centrum.
1976 Separatutställning, ABF Jakobsberg.
1976 Separatutställning, Stansaab, Veddesta.
1976 Samlingsutställning Järfällasalongen, Viksjö biblioteks utställningshall, Järfälla.
1976 Separatutställning på Galleri 10:an, Jakobsberg.
1975 Samlingsutställning Järfällasalongen.

Kontakta Stefan Stenudd

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Välj vilka cookies du tillåter.
Läs mer i vår integritetspolicy