Mats Eriksson

Mats Eriksson

Stockholm    Född: 1962

Jag har alltid varit intresserad av naturvetenskap och framförallt matematik. Jag läste kemi och matte på KTH och Stockholms Universitet, vilket resulterade i att jag disputerade i teoretisk kemi 1995 (främst datorsimuleringar av stora molekyler) på Karolinska Institutet. Efter några år som forskare i USA och UK, tröttnade jag på att resultaten från simuleringarna rätt ofta inte stämde med experimenten, datorerna var helt enkelt för långsamma på 90-talet. Roligaste momenten var nog datorgrafiken, med alla vackra former på stora proteiner och DNA spiraler.

Måleri har också varit ett stort intresse under hela livet och runt 2004 sadlade jag om helt och började måla. Jag höll på så gott som dagligen i många år och hade ett antal utställningar i Sverige, främst i Stockholm.

För ca 4 år sedan började jag också med silversmide. Det tog gradvis över måleriet och numera har jag en liten silververkstad hemma där jag kan göra det mesta. Har alltid fascinerats av tredimensionella former, vilket ledde mig till sandgjutning.

Jag upptäckte rätt snabbt begränsningarna med sandgjutningen och för drygt ett år sedan började idén om en ny metod för sandgjutning att gro. Jag utvecklade flera metoden, som jag kallar MSC (Multi Segment Casting) och har nu en patentansökan inlämnad. MSC bygger på en enkel uppdelning av gjutbehållaren i flera segment (traditionell sandgjutning har bara 2 lager; lock och botten) och möjliggör gjutning av betydligt fler komplexa former (t.ex. ringar med mönster längs utsidan, klackringar med dekorerad klack, vridna eller spiralliknande former och många andra former).

I slutet av 2019 bildade jag bolaget MSC Stockholm AB och tillhörande hemsida, med videos, ett litet galleri, beskrivning av MSC delarna och en webshop. Där finns också en hänvisning till min privata hemsida, där flera målningar visas. Sedan bolaget bildades har jag nog jobbat för 2 personer. Förhoppningsvis lugnar det ner sig lite och jag kanske får tid att måla lite igen, eftersom jag saknar det ibland.

Utbildning
Självlärd, sånär som på några kvällskurser i måleri. Silversmidet har jag lärt mig genom kurser i silversmide i flera år

Medlem i konstnärsförening
Svenska Konstnärer

Utställningar
Art Gallery, Stockholm, febr.-05
Gallery Agueli, Stockholm, nov. -05
Gallery Agueli, Stockholm, dec. -06.
Gallery Stallet, Falsterbo, juni -07
Galleri Senapskornet, Sollentuna, okt-nov. -07
Bobos krog/konferens. Sollentuna, nov-dec. -07.
Stockholms Konstsalong, Hagaparken, Stockholm, april -08.
Galleri Hagman, Stockholm, dec.-08
Stockholms Konstsalong, Hagaparken, Stockholm, mars -09
Galleri Ängel, Stockholm, mars-april- 09
'Eco Now', Sweden, aug. -09
Café Chokladkoppen, Stockholm, okt.-nov. -09
Gallery Aguéli, Stockholm, mars -10.
Gärdets Kaffebar, Stockholm, april-juni-10
Galleri Ängel, Stockholm, okt-10
Galleri Canevaz, Göteborg, maj-11
Kulturcentrum Santa Barbara, Stockholm, aug.-sept.-11
Galleri Riddaren, Stockholm, okt-nov. -11
Cybergalleriet, www.cybergalleriet.se, jan- 12
Galleri Engleson, Stockholm, jan.-13
Galleri Engleson, Stockholm, juli.-13
Farbror Nikos Cafe'och Galleri, Stockholm, juni-15
Stockholms Konstsalong, Stockholm, april-16
Bagarmossens kyrka, Stockholm, juli-aug. -18 (Europride)

Kontakta Mats Eriksson

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta godkänner du hur vi använder cookies. Läs vår integritetspolicy