Jonas Larson

Jonas Larson

Vallda    Född: 1956

Måleriet har alltid varit en viktig del av Jonas liv. Under åren när familj och karriär växte fick måleriet vila i perioder, men kamera och ritblock fanns alltid till hands och med regelbundna besök på gallerier och konsthallar tränades öga och hand. 2018 avslutade Jonas sin yrkesbana som IT ingenjör och målar sedan dess dagligen i sin ateljé i hemmet i Vallda i Kungsbacka kommun.

Jonas konstnärsskap drivs av att utforska och förstå och konstnärligt uttrycka det som fångar hans intresse. Inpirationen hämtar Jonas ofta i naturen på vandringar i skog och mark i norra Halland, t.ex. den taktila nävern på en björkstam med sina komplexa strukturer, eller den mjuka röda mattan av vissna löv i en bokskog om hösten. Jonas palett är färgad av naturen och årstidernas växlingar, och hans konstnärliga uttryck är mer abstrakt än avbildande. Hans måleri växlar mellan abstrakta perioder och mer föreställande perioder, och även när han målar föreställande så blir det med en dragning åt det abstrakta genom att han förenklar, reducerar och fokuserar sitt uttryck. Jonas anser att den abstrakta bilden, när den fungerar, skapar känslor hos betraktaren genom att locka till ett fritt associerande utifrån egna erfarenheter och referenramar.

Jonas startar alltid en målning med en klar avsikt, och under arbetsprocessen för Jonas och den framväxande målningen en dialog som påverkar slutresultatet på ett intressant sätt. För Jonas är den konstnärliga processen komplex och ofta oberäknelig, vilket gör skapandet spännande och fullt av överraskningar. I sitt måleri arrangerar han färg, form och struktur till helhet som tilltalar hans konstnärliga känsla och möter hans höga ambitioner om ett gott hantverk, om orginalitet och om äkthet.

Utbildning
Jag har genom åren deltagit i ett stort antal kurser i bildningsförbundens regi och i privat regi, men i huvudsak är jag autodidakt.

Medlem i konstnärsförening
Konstliv i Halland

Med i konstrunda
Konstrundan i Halland

Utställningar
Grupputställning, Dounan Art Museum, Kunming, Kina, 2017.
Vårsalong Galleri Backlund, Göteborg, 2018
Vårsalong Galleri Backlund, Göteborg, 2019
Hallands Konstförenings Vårsalong, Mjellby Konsthall, Halmstad, 2019
Kungsbacka Vintersalong, Kungsbacka Konsthall, 2019
Hallands Konstförenings Vårsalong, Hallands Konstmuseum, Halmstad, 2020

Kontakta Jonas Larson

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Välj vilka cookies du tillåter.
Läs mer i vår integritetspolicy