Mona Jaburek

Mona Jaburek

Klaradals kloster, Lindåsvägen 22, 443 45 SJÖVIK    Född: 1950

Jag kan aldrig få nog av att betrakta ikoner eller se för många. Därför att de visar på, en annan värld - den kristna världen - att bli berörd av.
Den är förunderligt fylld av mystik, dramatik och skönhet.
Många oavsett tro eller inte, kan på olika vis ta till sig en sådan bild för att den uttalar något som berör på djupet - långt in i hjärtats vindlingar.

Ja, ikonen speglar en annan verklighet. Den ska tränga igenom mörker och oro -för att ge ljus och hopp.
Och det är just där i den verkligheten jag befinner mig - i min kristna tro -
som är den drivande kraften i mitt måleri.

Först i tankearbete, sedan i hantverksarbetet.
En träbit ska sågas i stavar för att limmas. Därefter sågas den igen, till önskad form och storlek för att sedan hyvlas.
Efter det, så är träplattan redo för animaliskt lim och en sliten tygbit att limmas fast för att sedan torka.
Därefter börjar grunderingen, med "Gesso," det vill säga, lim och krita och den ska vara mellan 8 - 10 strykningar. Efter att den torkat, påbörjas slipningen, som måste vara noggrann - varenda repa syns annars igenom
guldet.
Motivet förs över på plattan och ska jag ska göra ornament och lägga guld, så ska detta göras innan måleriarbetet. Denna del- är ett annat hantverk.
Måleriarbetet tar form, lager på lager läggs av olika färgblandningar och i olika tekniker. Äggula, vinäger och färgpigment och till detta, en kunskap om, hur pigmenten kan blandas och hur de beter sig.
Det är viktigt att följa traditionen, vad den lär ut efter flera hundra år.
Att bruka samma material och oljor, äkta guld, och en äkta kärlek till det mina händer skapar. En Guds gåva till mig, som gör mig lycklig!

---------------------
Det var vinter, då jag för första gången klev av bussen vid Valamo kloster i Finland - 15 mil från ryska gränsen.
Jag skulle få undervisning- en nybörjarkurs i ikonmåleri. Året var 2002 och jag är fortfarande på resa dit så ofta jag har möjlighet. Jag var, jag är "fast!"
Ikonografen Alexander Wikström undervisar och han är en outtömlig källa till att inspirera och har ständigt nya spännande saker på gång.

Tro nu inte, att jag har målat under alla dessa år!
Jag har varit på många utbildningar i detta ämne, så gott som varje år. Men det är först under 2019 som jag har lugn och ro, att måla.
Har inte haft några utställningar men känner nu, att det måste finnas ett sätt att visa upp mina ikoner. Denna sida är en sådan hoppas jag!
Utbildningsbevis finns.

Utbildning
Akvarell Arne Isaksson, Gerlesborg
Konstlinjen Sunderbyns Folkhögskola
Ådring och marmorering 4 terminer, Peter Fjordberg
Ikonmåleri Alexander Wikström, Nya Valamo Kloster, Finland
Ikonmåleri Antti Narmala, Oskarshamns Folkhögskola
Ikonmåleri Efti -Papadopoulou-Georlin , Grekland

Kontakta Mona Jaburek

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta godkänner du hur vi använder cookies. Läs vår integritetspolicy