Hjälp & guider / Moms- och skatteregler för konstnärer


När du som konstnär säljer egna konstverk är det viktigt att veta att det följer särskilda moms- och skatteregler. Nedan kan du läsa en sammanfattning om de viktigaste direktiven vid försäljning av konst.


Moms för bildkonstnärer

Du kan som privatperson, eller om du driver en enskild firma, sälja konstverk momsfritt för högst 336 000 kronor per år. Om din försäljning är högre än detta ses det som en momspliktig vara och du ska då betala moms på all försäljning under året.

Om du som konstnär säljer dina verk för mer än 336 000 kronor ska du redovisa moms med 12 procent på all försäljning under året.

Reglerna ovan gäller dock inte om konsten säljs genom ett aktiebolag eller handelsbolag som du är ägare i, då är istället momssatsen 25 procent. Momsen betalas av köparen, men du som konstnär har en skyldighet att redovisa momsen.


Skatt och hobbyverksamhet

En viktig sak att tänka på är att det finns en skillnad mellan hobby- och näringsverksamhet. Hobbyverksamhet är något du utövar på din fritid och som inte är din huvudsakliga försörjning. Arbetet ska inte heller vara något som du utför åt någon annan. Konstnärligt arbete kan vara ett exempel på hobbyverksamhet. Däremot följer det vissa regler för när du behöver börja betala skatt.

Din hobby blir först en hobbyverksamhet när du gör din första försäljning. Om du får överskott från din hobbyverksamhet, det vill säga att du tjänar pengar på den, ska du betala skatt. Utöver det ska du även betala egenavgifter på överskottet. Egenavgifter är ett samlingsnamn för de sociala avgifter som en egenföretagare själv måste betala in till staten, och ska bland annat finansiera pension, sjukvård och social omsorg.

Grundregeln är att du ska deklarera när din sammanräknade inkomst överstiger 20 431 kronor. I praktiken innebär detta att oavsett om det är lön från arbete eller överskott i hobbyverksamhet så är överskottet skattepliktigt.

Om du märker att din konstnärliga verksamhet börjar ta fart och att din försäljning ökar, råder vi dig att läsa igenom ovanstående information och ta reda på vilka direktiv som berör just dig. Vi föreslår även att du går in på Skatteverkets hemsida för mer utökad information och kontaktar Skatteverket vid eventuella frågor.


Ovan information gäller för 2022.

För mer utökad information, använd följande länkar:
Skatteverket - Moms för bildkonstnärer
Skatteverket - Skatteregler för hobbyverksamhet

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta godkänner du hur vi använder cookies. Läs vår integritetspolicy