Hjälp & guider / Moms- och skatteregler för konstnärer


När du som konstnär säljer egna konstverk är det viktigt att veta att det följer särskilda moms- och skatteregler. Nedan kan du läsa en sammanfattning om de viktigaste direktiven vid försäljning av konst.


Moms för bildkonstnärer

Du kan som privatperson, eller om du driver en enskild firma, sälja konstverk momsfritt (0 procent) för högst 336 000 kronor per år. Om din försäljning är högre än detta ska du betala moms på all försäljning under året från första kronan.

Om du som konstnär säljer dina verk för mer än 336 000 kronor ska du redovisa moms med 12 procent på all försäljning under året.

Om konsten säljs genom ett aktiebolag eller handelsbolag som du är ägare i, så är momssatsen 25 procent.

Momsen betalas av köparen, men du som konstnär har en skyldighet att redovisa momsen.


Skatt och hobbyverksamhet

Till skillnad från näringsverksamhet, är hobbyverksamhet är något du utövar på din fritid och som inte är din huvudsakliga försörjning. Arbetet ska inte heller vara något som du utför åt någon annan. Konstnärligt arbete kan vara ett exempel på hobbyverksamhet.

Om du får överskott från din hobbyverksamhet, det vill säga att du tjänar pengar på den, ska du betala skatt. I princip måste du betala skatt på alla inkomster från din hobbyverksamhet. Inkomster från hobby beskattas som en inkomst av tjänst. Utöver det ska du även betala egenavgifter på överskottet. Egenavgifter är ett samlingsnamn för de sociala avgifter som en egenföretagare själv måste betala in till staten, och ska bland annat finansiera pension, sjukvård och social omsorg.

Du deklarerar överskottet av hobbyverksamheten i din inkomstdeklaration på blankett T2.

Om du märker att din konstnärliga verksamhet börjar ta fart och att din försäljning ökar, råder vi dig att läsa igenom ovanstående information och ta reda på vilka direktiv som berör just dig. Vi föreslår även att du går in på Skatteverkets hemsida för mer utökad information och kontaktar Skatteverket vid eventuella frågor.


Information oven är senast reviredad 2023-11-19.

För uppdaterad och mer utökad information, använd följande länkar:
Skatteverket - Moms (se sektionen Konstverk)
Skatteverket - Skatteregler för hobbyverksamhet

Redo att börja sälja din konst?
Börja med att skapa ett galleri hos oss, så är du igång på några minuter.

Skapa ett galleri
Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta godkänner du hur vi använder cookies. Läs vår integritetspolicy