Samtal med
Tove Eklund

Kreativiteten är slående i Tove Eklunds konstverk som oftast träder fram i form av kollage och där figurativa motiv blandas med abstrakta inslag. Med en förkärlek för former och rumslighet gestaltar hon mänskliga scener i olika sammanhang, med en naivistisk tonalitet.

För Konst.se berättar Tove hur skapandet alltid har varit en central del i hennes liv, att våga börja om och hur vardagliga händelser formas till bilder och berättelser i hennes huvud.

Hur började din resa inom konsten, och vad fick dig att bli intresserad av konst?

– Intresset för konst och skapande har funnits med mig så länge jag kan minnas. Jag tecknade jämt som barn och kommer från ett konstnärligt hem. Kreativiteten blev därför en självklar del i mitt liv. På gymnasiet gick jag bild- och formprogrammet och var då mest intresserad av skulptur, teckning och grafik. När jag senare började på konstskola valde jag istället att inrikta mig på skulptur. Där fick jag lite grann börja om från början. Jag gick in med självsäkerhet och fick sedan rådet från en lärare att börja om från noll. Jag tror det var en nyttig erfarenhet för mig och det är något som jag försöker tänka på även idag, när jag återigen nu gör bildkonst.

För mig är konst så mycket. På ett filosofiskt plan är det svårt att konkretisera begreppet. Jag har alltid varit intresserad av bilder och estetik. Under många år valde jag att gå andra vägar i livet, för att nu de senaste åren återuppta skapandet. Trots uppehållet har jag ändå haft huvudet fullt med bilder; en byggnad, en färg, scener från livet eller någonting jag ser på gatan påverkar mig lika mycket som en tavla på en vägg. Bilder finns för mig överallt.


Kan du beskriva din konstnärliga stil och hur den har förändrats över tid?

– Stilen har nästan växt fram naturligt. Jag har alltid tecknat och har nog också alltid haft berättande som en motor i mitt skapande. Jag ser det som scener eller små inblickar i en historia. Jag älskar abstrakt konst men har själv svårt att inte ha med människor i mina målningar. Jag tycker dock om och försöker alltid att få in abstrakta element i mina verk, som en tavla på väggen exempelvis.

Numera jobbar jag nästan uteslutande med kollage. Jag laborerar och testar mig fram. Pappersfigurerna som man ser i mina verk är en del jag inte kommer ifrån. Jag gillar också när material som papper och målad yta möter varandra. Stilmässigt är min konst figurativ men inte realistisk, utan mer så som bilder ter sig i huvudet. En tolkning av en verklighet men inte en avbildning. Jag gillar att röra mig nära det realistiska men med ett naivt eller tillskruvat uttryck.

Tove Eklund
A moment, 2024
Blandteknik

Vilka teman eller motiv inspirerar dig mest i ditt konstnärskap? Finns det specifika känslor eller händelser som påverkar din konstnärliga process?

– De bilder som mina tankar formar fungerar som mina främsta idékällor. Ofta söker jag mig tillbaka i tiden, för att framkalla gamla minnen och skapa en slags distans. En betydande del av min inspiration hämtar jag från böcker, teater och film. Mina barndomsminnen och de miljöer jag växte upp i, främst i Göteborg, är också en stor källa till inspiration för mig. Jag dras ofta till scener som fångar ögonblicket mitt i handlingen och jag har alltid haft en förkärlek för det otydliga och hemlighetsfulla.

Ibland förstår jag först efteråt vad bilden vill förmedla, eller genom andras tolkningar av den. Jag strävar efter att skapa en öppen kanal för tolkningar. När en bild är klar får den ju på något vis sina egna vingar.

Tove Eklund
Ensam hemma, 2024
Blandteknik

Hur går du tillväga när du skapar konst? Använder du några speciella tekniker eller föredrar du vissa material?

– Jag börjar alltid med att måla på träskivor, duk, eller annat material som känns lämpligt. Där prövar jag mig fram. Jag har även målat på kartong och stora pappersark. Jag tecknar ofta på den målade ytan och då gillar jag ett hårdare och fastare material, än exempelvis duk. Trä är ett härligt material då jag gillar att lägga transparenta lager färg eller utelämna ytor så att träytan och ådringen blir synlig.

Jag använder mestadels akryl och flytande tusch som måleriskt material. Jag använder mig även av färgad vax, pastellkrita och akvarell. Färgmediet avgörs mycket efter vilket underlag jag har. På trä har jag ibland haft snickerifärg för vissa ytor.

En stor del av bilderna är skapade med kollage i papper. Tecknade figurer, som görs i blyerts, färgpennor och krita. Tidigare har jag jobbat med oljefärg, men jag är för rastlös och gillar att ta snabba beslut. Om akrylen blir dålig torkar den snabbt och då kan jag slipa ner ytan och måla om på nytt. Jag är ständigt öppen för att använda mig av andra tillvägagångssätt, allt för att passa till motivet.

Tove Eklund
Utlopp, 2023
Blandteknik

Har du några specifika mål eller projekt du siktar mot i framtiden? Hur ser du på din personliga utveckling som konstnär?

– Mina mål är att fortsätta måla och skapa som jag gör nu. Jag jobbar i princip varje dag med bilderna. Det är detta jag vill ägna mig åt. I år deltar jag med tre verk på Liljevalchs vårsalong och jag jobbar för och ser fram emot nya projekt. Mina närmaste planer är nästa utställning.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Välj vilka cookies du tillåter.
Läs mer i vår integritetspolicy