Från omslaget av telefonkatalogen till utsålda utställningar som akvarellist

Från omslaget av telefonkatalogen till utsålda utställningar som akvarellist

Niklas Gustafssons karriär i konstvärlden har slagit igenom som en raket om man ser till den korta period hans måleri har hållit på, men hans popularitet är inte att missta. Nästan varje utställning har sålt slut och mycket beror nog på tonen i målningarna som gör stilen så väldigt personlig. Därför valde vi att höra av oss till Niklas för att ställa några frågor om hur han har lyckats fängsla så många och var hans inspiration kommer ifrån.

Niklas Gustafsson
Före regnet, 2023
Akvarell

När jag ringde upp Niklas för intervjun berättar han att han är kortfattad av sig och antagligen kommer ge korta svar. Tvärtom visar han sig vara öppen och entusiastiskt, med en tydlig passion som smittar av sig. Han ger ingående svar om sitt konstnärskap och var inspirationen kommer ifrån. Han har en otrolig repertoar efter bara några få år av målande. Bara det är något att imponeras över när man ser hans verk som har ett djup och en känsla som är få förunnat. Sedan han började ställa ut har han fått ett stort genomslag med sina verk och flera gallerier har frågat honom om att få ställa ut hans verk. Medan en annan har suttit och försökt lära sig de olika punktperspektiven konstskola, verkar känslan för perspektiv komma naturligt för Niklas.

Niklas Gustafsson
Kanottur, 2022

Bilden i skolan var ingenting för den numera etablerade akvarellisten och hans intresse för att rita var då väldigt litet, något som man kan uppleva som lite ovanligt bland konstnärer i allmänhet.

– Bilden i skolan var för uppstyrd och ingenting för mig, säger Niklas. När jag försökte jobba med akvareller då gick det inte alls.

Men trots det blev Niklas teckning i skolan vald som omslag till telefonkatalogen, något som verkar ha varit ett steg i rätt riktning mot konstnärskapet trots att det tog honom lång tid att hitta dit igen.

– Jag tror jag fyllde 25 eller 30 när jag fick ett akvarellset från Clas Ohlson. Jag fick det men lät det ligga till dess att jag en dag plockade upp det igen. Det var ett standardpaket med ganska låg kvalitet. Jag öppnade burken med färger och startade och det visade sig vara enkelt att börja. Det blev något på en gång vilket var häftigt, fortsätter Niklas.

Då hade setet legat nerpackat i nästan 10 år och det var bara för några få år sedan som han tog upp det och började. Första bilden han målade var en horisontell bild på måfå. Han hade lämnat den hos föräldrarna för att torka och när de senare hörde av sig och skickade en bild på målningen insåg han att det hade blivit en helt ny målning, som han också helt plötsligt var nöjd med.

– Det var en otrolig känsla, säger han och lyser upp. Allt gick så snabbt att lära sig och därför blev det akvarell. Jag målade av bilder i början som jag hittade på internet, säger Niklas.

Niklas fick senare en komplimang av chefen, som tyckte att han skulle ställa ut. Något han gjorde på bryggeriet Ölkultur i Eskilstuna och sålde alla hans verk på en gång.

Niklas Gustafsson
I fårhagen, 2022
Akvarell

När Niklas själv får beskriva hur han jobbar med sina målningar svarar han att det börjar kladdigt, eftersom akvarell lever sitt eget liv och på ett sätt målar sig själv. Det blir en annan bild när man lämnar den för att torka och det är vad som gör materialet så intressant.

I början målade han mycket vått i vått, som han lärde sig genom att kolla på instruktionsfilmer på YouTube. Det var där han lärde sig de olika teknikerna som vi får i hans målningar idag. Med mängder av filmer som han har suttit sig igenom, från massor av olika konstnärer så var frågan nästan tvungen att ställas om det inte är tråkigt att titta igenom så många videos?

– Nej, det är inte långtråkigt med YouTube, om jag har 100 filmer så kanske jag hittar två som jag tycker är bra. Men till skillnad från en kurs så kan man bara stänga av och titta på något annat om det inte faller en i smaken. Det kan man inte riktigt göra med en lärare, svarar han och skrattar.

Mestadels gillar han att måla av saker och det blir mycket landskap. Viktigast är att det ska likna någonting, och gärna likna så mycket som möjligt. Fast ändå inte till en överdrift, som han tycker extremrealismen är, den tilltalar honom inte.

– Då kan man ju lika gärna ta ett foto, det måste finnas en känsla i det, tillägger han.

Huvudpoängen är, enligt Niklas, att man inte ska behöva förklara för någon vad konsten är lik för något. Som den perfektionist Niklas är så har det kanske något att göra med att kunna mäta och jämföra med något verkligt för att kunna nå den där perfektionen.

– Men fantasibilder är också kul. Jag köpte en bok om Dali som jag älskar, säger han sedan.

Niklas Gustafsson
Kedjebron, 2021
Akvarell

På frågan om vilka konstnärer han inspireras av, svarar han Dusan Djukaric och Joseph Zbukvic färgmässigt, för det ska vara kontraster. Det är det som gör att hans akvareller kan lyfta så jämfört med mycket annan akvarellkonst som han ser i Sverige idag. Han tycker att måleriet med akvarell ska vara som med akryl och understryker att det får inte vara blekt och dassigt, utan att man ska “smacka på” med färger. En annan inspirationskälla är Alvaro Castagenet, just av den anledningen.
I Sverige är de flesta inspirerade av och känner till Lars Lerin, men internationellt så är det de här som de flesta försöker efterlikna, anser Niklas. Det är en annan tradition av akvarellmåleri som har få färger. Niklas har ingen skola och vill inte följa några regler, det är inte hans grej, och när konstnärer har regler om att man inte får använda färger på ett visst sätt, så tilltalar det inte Niklas alls och syftar till den mer teoretiska skolan av akvarellister, med målare som Arne Isacsson.

Idag har Niklas över hundra verk publicerade på Konst.se och när jag frågar honom om hur han lyckats producera så mycket på så kort tid som han har hållit på, får jag inget bra svar. Istället svarar han att akvarell är till för att man ska måla snabbt men att han inte gör det. Istället börjar med ett lager och jobbar sig framåt, från ljust till mörkt. Han behöver åtminstone 50 tillfällen innan en målning är klar och gillar att påbörja en målning för att sedan måla lite i taget med några dagars uppehåll. Akvarell är en tillgänglig teknik, fast svår, erkänner han. Många gör sina målningar plein air, alltså direkt ute i det fria.

Niklas Gustafsson
Kungsgatan (Studio fyra årstider), 2022
Akvarell

En teknik han brukar använda sig av är att ta ett foto på bilden för att kunna titta på den senare och få nya perspektiv. Ibland tittar han på den i en spegel, eller från foton han tar för att hitta nya perspektiv. Det finns många tekniker man kan till sig för att se på sin målning på ett nytt sätt. Tonen är också viktig. Det sätter avtryck på all hans konst och även kontrasterna. Med mörka partier som målningarna sedan får utgå från och relatera till för att kontrasterna ska fungera.

– Och det är viktigt att våga trycka till. Det måste finnas ett ställe i målningen som är riktigt mörkt, det har jag sett på YouTube, säger Niklas och skrattar.

När det bra och han säljer många målningar så får han mycket inspiration. Och bra gick det, förut brukade han sälja en målning i veckan. Senast har Niklas ställt ut på Sörmlandssalongen på Säfstaholms slott. Han brukar boka upp sig på en utställning utefter hur många målningar han har och beroende på hur många målningar galleriet vill ha.

– Jag ställer ut i den mån jag har målningar nog för utställaren. Ofta vill ett galleri ha ungefär 25 konstverk. Har jag så många verk, då kan jag ställa ut, annars gör jag inte det.

Niklas understryker att det finns så mycket att se på nätet, att han har lärt sig allt genom självstudiekurser och instruktionsvideor. Något han tipsar alla akvarellister där ute om att ge en ärlig chans, vilekt passar utmärkt med vår nästa konstnärsintervju med någon som har en lång erfarenhet av att lära ut akvarellmåleri online.

Niklas Gustafsson
Född: 1972
Arbetar: Som lantmätare och ritar kartor
Bor: Torshälla, utanför Eskilstuna

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Välj vilka cookies du tillåter.
Läs mer i vår integritetspolicy