Samtal med
Lova Herdinius

Lova Herdinius karakteristiska konstverk befinner sig i gränslandet mellan det verklighetstrogna och det förvridna. Hon strävar efter att framhäva det ofullkomliga i våra vardagliga sammanhang och framkalla en kontrast mellan människan och omgivningen. I hennes konstverk gestaltas välbekanta händelser på ett okonstlat och fängslande sätt.

I dialog med Konst.se ger Lova oss en djupare inblick i hennes konstnärliga utforskande och beskriver hur hon låter sina konstverk tala till henne och själva förmedla vad de behöver för att realiseras.

Kan du berätta lite om din konstnärliga bakgrund och hur du först blev intresserad av konst?

– Sedan den dagen jag lärde mig hålla i en penna har konsten varit en central del av mitt liv. Genom hela min uppväxt har den varit mitt främsta fritidsintresse. Efter gymnasiet började jag på en konstlinje på folkhögskola, vilket gav mig möjligheten att ägna mig åt konst på heltid för första gången. För närvarande studerar jag på en förberedande konstskola och har förhoppning om att påbörja ett program i fri konst på konsthögskolan i höst.


Lova Herdinius
Girl Talk, 2024
Olja

Hur skulle du beskriva din konstnärliga stil och hur har den utvecklats över tiden?

– Jag har alltid varit inspirerad av människor och porträttmåleri. När jag var yngre ägnade jag mig åt mangateckning för att sedan gå över till mer realistiska porträtt. Med tiden har jag börjat utforska en egenartad stil där jag experimenterar med färg, perspektiv och penseldrag. Jag använder främst olje- och akrylfärger, men utforskar ibland även andra medier som färgpennor, blyerts och textil.

Vilka motiv eller teman inspirerar dig mest i ditt konstnärskap? Finns det några specifika händelser eller känslor som påverkar ditt arbete?

– I mina konstverk brukar jag ofta skildra vardagliga ögonblick, som att klippa håret framför badrumsspegeln, en kvällsfika eller att umgås med vänner. Men jag vill inte avbilda dessa situationer precis som de utspelar sig. Jag vill framhäva ”skavet” och sätta kontrasterande aspekter i samspel med varandra. Sätt klassiskt glada färger mot ett disharmoniskt motiv och det förvrängs till något overkligt. Jag gillar att röra mig i gränslandet mellan det som känns verklighetstroget och det som känns förvridet.

Ett pågående projekt kretsar kring badrum. Jag gillar den kalla, råa känslan som kan uppstå när människan sätts i kontrast med material som kakel och metall.

Lova Herdinius
Hand wash, 2024
Olja

Kan du dela med dig av hur du går tillväga när du skapar konst?

– Mina verk utgår oftast från en vag idé, som ett visst minne, ljus eller ett perspektiv som jag vill förmedla. Från den initiala tanken växer sedan en tydligare bild fram, och jag börjar skissa på ett mer konkret motiv. Jag brukar inte veta exakt hur jag vill att bilden ska se ut när den är klar, utan det växer ofta fram under själva skapandeprocessen. Det är nästan som att bilden talar till mig och säger vad den behöver.

När jag arbetar med oljefärg tar jag mig tid att fokusera på en specifik del av målningen åt gången och avslutar den delen av verket innan jag fortsätter till nästa. Detta gör att jag måste ha stort förtroende för min magkänsla och vad som kommer att passa ihop när alla delar av målningen är klara. Jag målar ofta storskaligt då jag vill att man ska kunna sugas in i bilden och känna sig som en del av själva konstverket.

Lova Herdinius
Sunset Mind, 2024
Olja

Finns det några specifika mål du arbetar mot för framtiden? Hur ser du på din egen utveckling som konstnär?

– Mitt mål för framtiden är att ständigt utvecklas och fortsätta utforska nya motiv, tekniker och perspektiv. Jag är själv nyfiken på hur min egen bildvärld kommer att expandera och vart den kommer ta vägen. Jag gillar att jobba i projekt, så inom en snar framtid vill jag påbörja ytterligare ett sådant parallellt med badrumsprojektet.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Välj vilka cookies du tillåter.
Läs mer i vår integritetspolicy