Kourosh Safinia om konstnärskapet som förevigar ögonblick utan betydelse

Kourosh Safinia om konstnärskapet som förevigar ögonblick utan betydelse

Konstnären Kourosh Safinia ser sig själv som en vardaglig konstnär. Genom att fånga små, betydelselösa stunder och sedan omvandla de till vackra minnen, skapar han målningar med vardagliga motiv. Han drömmer om att någon som avbildas i stadsmiljöerna, en dag ska känna igen själv i tavlan. Och vem vet, kanske hittar du dig själv i ett av verken?

Kourosh Safinia har ett gediget konstnärligt CV; utbildad vid Zangar Art Institute i Teheran, hade han sin första utställning vid 18 års ålder och därefter kan listan göras lång med utställningar i både Iran och Sverige. Trots att det aldrig var hans initiala målbild, visste Kourosh när resan väl påbörjades att han aldrig ville lägga ifrån sig penseln.

En tillfällighet gjorde att Kourosh fastnade för konsten. Han hade alltid tyckt om att teckna och rita som ung men det var först under en målerikurs, som han fått av sin familj för att fira sina fina betyg i skolan, som han fångades av konstens storhet.

“Det var egentligen en slump alltihop, läraren såg att jag hade talang och gav mig beröm, vem vill inte höra det som ung?”, säger Kourosh och skrattar till.

Kourosh Safinia
Girls in the city, 2021
Akvarell

“Jag upptäckte att konsten har en enorm kraft”

Under målerikursen förstod Kourosh att han aldrig skulle kunna släppa taget om penseln igen. Efter gymnasiet var planen att studera till läkare, men de planerna ändrades snabbt.

“Jag upptäckte att konsten har en enorm kraft, den kan göra att man hittar sin plats, ett sammanhang” säger Kourosh. Studierna lärde honom att måla strukturerat och läraren såg att Kourosh hade talang och ett öga för konsten. Kursen fortgick och efter sommarens slut visste Kourosh att han inte längre ville studera till läkare. Istället fortsatte Kourosh att utveckla sitt konstnärsskap vid Zangar Art Insitute.

“Jag tänkte till en början att det skulle kunna vara en härlig hobby. När man är i den åldern vill man bara måla. Andra aspekter av måleriet, vad konst innebär, vad en konstnärlig karriär innebär, hur dolda meningar bakom bilder fungerar eller hur man kan tolka bilder tar tid att förstå. Det var otroligt lärorikt att få utforska detta under min tid på konstskolan och jag lärde verkligen känna de sidorna av konsten. Det var först då jag verkligen fångades av konstens kraft”, säger Kourosh.

Kourosh Safinia
Tillsammans, 2021
Akvarell

Inspirationen finns överallt

Akvarell blev Kouroshs huvudteknik efter att hans lärare utbrast att han visst var en akvarellist. Och trots att han har studerat och utforskat många olika tekniker, kommer han alltid tillbaka till akvarell och drybrush.

När Kourosh själv beskriver sin konst menar han att den är enkel. Han målar det han ser runt omkring sig: människor och städer. Det kan vara människor han passerar på gatan eller ett sällskap som sitter på ett café och umgås. Med egna ord menar han att inspirationen finns var som helst, när som helst.

Kourosh Safinia
Sommarljuset, 2018
Akvarell

“Om jag ska beskriva mitt konstnärskap skulle jag säga att det är enkelt. Jag tecknar hela tiden, har med mig papper och penna var jag än går. För mig är meningen att fånga en vardaglig stund, ett ögonblick som annars bara passerar förbi helt utan betydelse.” säger Kourosh och fortsätter:

“Det är det som är fascinerande för mig. Jag brukar skoja med mina vänner om att min dröm är att någon, någon gång ska komma fram till en av mina målningar och upptäcka sig själv i den. Det har inte hänt ännu men det är något fascinerande i det. Att fånga en obetydlig vardaglig stund, som inte har någon speciell betydelse för någon. Jag vill helt enkelt fånga stunden, dokumentera den, låta den finnas kvar.”

Kourosh Safinia
Strålande stad, 2022
Akvarell

En okonstlad syn på konst

Efter många år som yrkesverksam konstnär och ett otroligt utvecklat konstnärskap har Kourosh hittat sitt sammanhang. Vid sidan av måleriet har han jobbat som konstkritiker, illustratör och grafiker vilket bidragit till ytterligare utforskning och förståelse för konsten ur fler aspekter. Idag fokuserar Kourosh mycket vid tecknande och fortsätter att utveckla sitt porträttmåleri.

Kouroshs målningar blir till en intressant reflektion av dagens samhälle som gärna vill framhäva och fokusera vid den fasad som ofta visas upp i sociala medier. Konstverken visar upp en äkta scen, ett ögonblick som kommer finnas kvar i alla tider - som inte är iscensatt eller tillgjord. Med sin konst skapar Kourosh Safinia ett rum för reflektion, eftertänksamhet och ger betraktaren en påminnelse att uppskatta de små stunderna som annars så lätt passerar förbi.

 
Se alla verk av Kourosh Safinia

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta godkänner du hur vi använder cookies. Läs vår integritetspolicy