Samtal med
Elin Boberg

Med stor noggrannhet och eftertanke gestaltar Elin Boberg figurativa konstverk, där människors känslotillstånd och kroppsrörelser är ett återkommande inslag. Trots den tidskrävande och komplexa oljemålningstekniken lyckas hon skapa detaljrika verk med intensiva och klara färgnyanser.

Inför sitt kommande medverkande på Liljevalchs vårsalong har Elin skapat konstverk som reflekterar människors rörelser i vatten. Speglingarnas oförutsägbarhet skapar böljande reflektioner och förändringar i motivens kroppsspråk. I dialog med Konst.se ger Elin oss en detaljerad insyn i hennes skapandeprocess och motivvärld.

Kan du berätta lite om din konstnärliga bakgrund?

– Jag har älskat att rita och måla ända sedan jag var liten. I grundskolan kunde jag ha svårt att koncentrera mig på skoluppgifterna, min inre bildvärld var mycket mer intressant än det som hände i skolan. Jag ritade hellre fina teckningar på matteprovet än svarade på uppgifterna.

När det var dags att välja yrkesinriktning valde jag inte konst utan naturvetenskap och fortsatte senare med doktorandstudier. Därefter kom familj och barn. Under de åren var jag inte på en plats i livet där skapandet fick ta rum. Först under pandemin fick jag ro att plocka upp den delen av mig själv igen. Jag målade intensivt under de åren och fick upp en teknik som passade mig. Teckning har alltid varit enkelt för mig men inte måleriet. Jag har ansträngt mig för att förbättra mitt färgseende och känner att jag har lyckats nå de resultat som jag har eftersträvat.


Hur skulle du beskriva din konstnärliga stil och hur har den utvecklats över tiden?

– Jag föredrar en realistisk stil i mitt konstnärliga uttryck. Porträtt och figurativt måleri, gärna med ett narrativ, ligger mig särskilt varmt om hjärtat. Det är det jag strävar efter att uppnå i mina verk. Jag kämpade länge med landskapsmåleri men det gjorde mig bara frustrerad. Det är det figurativa måleriet som är det lustfyllda för mig.

Elin Boberg
Comfortably numb, 2023
Olja

Vilka motiv eller teman inspirerar dig mest i ditt konstnärskap?

– Människor och dynamiken mellan oss är det som fångar mitt intresse och utgör det centrala motivet i min konst. Det senaste halvåret har jag fokuserat mycket på kroppar i vattnet. Det är fascinerande hur rofyllda vi ser ut när vi är tyngdlösa i vattnet. Speglingarna är oberäkneliga och oförutsägbara vilket är intressant att utforska. Det har blivit fem tavlor i höst på det temat varav en ska ställas ut på Liljevalchs vårsalong i år.

Elin Boberg
The descent, 2023
Olja

Kan du dela med dig av hur du går tillväga när du skapar konst? Finns det några speciella material som du föredrar?

– Min arbetsmetod genomgår ständiga förändringar och kommer säkert utvecklas ännu mer i framtiden. Jag går ofta och funderar länge på en idé och en tanke som jag vill utforska. Jag använder mig av vänner och familj som modeller och iscensätter miljön, känslan de förmedlar och deras kroppshållning.

Jag tar många referensfoton vid ett och samma fototillfälle som sedan ligger till grund för den färdiga målningen. Jag har min ateljé i en separat del av huset hemma och kan smita ner dit så fort jag får tid över. Det blir mycket kvällar och helger men även onsdagar då jag har ledigt från mitt ordinarie jobb för att kunna måla. Jag jobbar med vattenlöslig oljefärg av konstnärskvalitet och jag har även fastnat för en transparent grunderad linneduk som jag älskar.

Elin Boberg
Hibernate, 2023
Olja

Finns det några specifika mål du arbetar mot för framtiden? Hur ser du på din egen utveckling som konstnär?

– Mina långsiktiga mål är att kunna frigöra mer tid till konsten. Man lär sig alltid något nytt av varje målning och som man tar med sig in i nästa projekt. Det är otroligt motiverande.

Härnäst är det Liljevalchs vårsalong som står på tur, det ska bli väldigt roligt att få medverka i! Därefter blir det en separatutställning på Persona galleri i Kalmar i höst.

 
Se alla verk av Elin Boberg

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta godkänner du hur vi använder cookies. Läs vår integritetspolicy