Betydelsen av ett digitalt konstgalleri

Betydelsen av att ha ett digitalt konstgalleri

Varför är det viktigt att synas med sin konst online? Vad är syftet? Och kan man faktiskt ge en rättvis bild av det fysiska konstverket? Frågorna kring den digitala konstscenen kan vara många. Nedan reder vi ut funktionen och betydelsen av att ha ett digitalt galleri.

Digital förändring

De senaste två åren har haft stor betydelse för det digitala samhället. Konst– och kulturbranschen var en av de aktörer som drabbades extra hårt av coronapandemin, då den fysiska arenan inte längre blev tillgänglig för besökare. Trots att det för många anses vara väsentligt att uppleva konst i “verkligheten”, blev det under pandemin bevisat att konsten även har en stor digital betydelse. Ett digitalt konstgalleri öppnar upp dörrar som ett fysiskt rum inte kan. Genom att visa upp din konst online ger du fler människor möjligheten att uppleva den.


Marknadsföring

Att flytta in din konst digitalt är ett bra verktyg för att marknadsföra dig själv och ditt konstnärskap. Många kan uppleva marknadsföring som svårt och att det inte ger något resultat. Det första man måste förstå när det kommer till marknadsföring är att det tar tid. Man bygger inte upp en stor följarskara och kundkrets på en natt.

Försök att göra ditt galleri och sociala plattformar attraktiva. Framhäv en nyfikenhet hos besökaren och få hen att vilja återvända till din plattform. Konsumenter, speciellt konstköpare, behöver oftast se ett verk flera gånger innan de bestämmer sig för att köpa det. Till skillnad från en fysisk utställning där besökaren oftast bara kan se verket en gång, kan du med ett digitalt galleri erbjuda konsumenten att se tavlan flera gånger. På så vis ökar du chansen till försäljning och skapar dig samtidigt en följarskara.

Tomas Hammar
Abstract no.2239, 2022
Akryl

CV

Utöver en försäljningsplattform kan du även använda ditt digitala galleri som ett cv. Varje gång du målar en ny tavla, haft en utställning eller gått en ny utbildning kan du på ett smidigt sätt lägga in detta i ditt galleri. Att hänvisa till ditt privata galleri ses både som professionellt samt gör det smidigt för andra personer att få en inblick i ditt konstnärskap.


Interagera med konstköpare och branschfolk

En sista sak som är av betydelse med ett digitalt galleri är att du därigenom kan kommunicera med konstköpare, konstnärer och andra viktiga aktörer inom branschen. Vill du bygga upp ett namn i branschen så är det bra att nätverka med andra. Vänta inte alltid på att köparen eller galleristen ska hitta dig, utan våga att sprida din konst själv. Denna process blir mycket enklare genom ett digitalt galleri.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Välj vilka cookies du tillåter.
Läs mer i vår integritetspolicy