5 saker att tänka på när du ska söka in till konstskola

5 saker att tänka på när du ska söka in till konstskola

Att studera på konstskola är betydelsefullt på flera olika plan. Det medför en djupare förståelse för bildkonsten och dess historia, det bringar glädje och inspiration samt att det blir en viktig beståndsdel i ditt CV. Nedan har vi listat fem viktiga faktorer som du bör ha i åtanke när du ska söka in till en konstutbildning.

1. Mer än mindre

För att lärarna ska få en så mångomfattande bild av ditt konstnärskap som möjligt, är det bra att visa upp så mycket av ditt skapande som du kan. Om du bara skickar in det du själv anser är det bästa, kan det vara svårt för lärarna att få nog med underlag och göra en rättvis bedömning av din konst. Skolor vill gärna se att du har utvecklingspotential och därför kan du gynnas av att även skicka med de alster som du subjektivt inte anser är de bästa.


2. Våga!

Var inte rädd för att våga visa vem du är. Våga visa din historia, hur du ser på världen, vad som intresserad, inspirerar och provocerar dig. Tydliggör vad det är du vill få ut av utbildningen och bevisa att du har en hög ambitionsnivå. Det är viktigt att din kreativitet kommer fram i din ansökan, både i förhållande till ditt skapande samt din reflektionsförmåga.

Susanne Cederlund
SunCatcher, 2022, Blandteknik

3. Ta hjälp av andra

Be en vän, familjemedlem eller en annan konstutövare titta på din ansökan innan du skickar iväg den. Genom att låta andra se ditt material kan du få nya infallsvinklar och idéer. Det är också lätt att du blir självkritisk och kör fast, vilket kan undvikas om du tar hjälp av någon annan. Tänk dock på att ansökan fortfarande ska reflektera dig som person och konstnär, och att inte bli för influerad av andra.


4. Research och tid

Det är mycket viktigt att du läser igenom ansökningskraven ordentligt innan du börjar sammanställa ditt material. Se efter vad det är skolan efterfrågar och hur du kan ta dig an kraven på ett så nyanserat och personligt sätt som möjligt. Avsätt gott om tid för att genomföra uppgifterna och stressa inte fram ett resultat. Var noggrann i din ansökan och se till att ge ett professionellt intryck.


5. Bredd

En sista sak som kan vara av betydelse i din ansökan är att visa upp en bredd. Testa att skapa med olika material och former och upplys skolan om att du vill utveckla ditt konstnärskap. Alla konstverk behöver inte vara helt klara, utan det viktigaste är att du visar upp en idérikedom och nyfikenhet. Ibland kan en blyertsskiss säga mer om ditt konstnärskap än en helt färdig oljemålning.


Att studera blir allt viktigare i dagens samhälle och detta gäller även inom konstbranschen. Vill du arbeta med konst professionellt eller ta ditt skapande till nästa nivå, rekommenderar vi dig att söka in till en konstskola. Det kommer även göra det enklare för dig att konkurrera i en relativt tuff bransch.


Några konstutbildningar i Sverige

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta godkänner du hur vi använder cookies. Läs vår integritetspolicy