Jan Birger

Jan Birger

Stockholm    Född: 1949

Tidigt verksam inom halvledarindustrin deltog jag i den digitala revolutionen som nu helt har förändrat vårt samhälle. Jag har arbetat på klassiska elektronikföretag och varit med om att forma vår nya värld med TV-apparater, telefoner, bärbara datorer och mycket annat.
Mitt ungdomsintresse för svartvitt analogt foto har idag blivit en passion för digital fotografi, där mitt gamla fotolabb nu ersatts av en dator med program för bildbehandling.
Efter millennieskiftet blev amatörfotografering av astronomiska objekt som galaxer och nebulosor möjligt på ett helt nytt sätt genom den snabba datorutvecklingen. Digital styrning av teleskop och digital fotografering gjordes tillgängligt även för oss amatörastronomer.
Idag har jag en egen teleskoputrustning på min altan i Stockholm och med min samarbetspartner TelescopeLive kan jag via internet använda teleskop i Spanien, Australien och Chile för att fotografera stjärnhimlen.
Målet med mitt bildskapande är att ge en känsla av avstånd och tid. Att lyfta fram den nästan oändliga tid som ljuset har färdats från fjärran galaxer och nebulosor för att nå jorden. Jag vill också försöka förena dessa eoner av tid med vår historia och jordens geologi. Exempelvis kan vi tänka på ljuset från vår närmaste stora galax, Andromedagalaxen. Det började sin resa samtidigt med den äldre stenåldern Paleolitikum, som tog sin början för 2,5 miljoner år sedan när de första stenyxorna formades av människan. Långt senare högg jägarfolk hällristningar på de svenska klipphällarna vid Tanum på västkusten.

Alla mina verk är printade av X:et Creative i Lund på Canson Arches Aquarelle Rag 310 gram eller Canson Edition Etching Rag 310 gram papper med hällristningar i akvarell.

Hör gärna av dig om du har frågor

Jan Birger

Aktuellt

Stockholms Konstsalong Vårsalongen 2023 blev en spännande start för att presentera mina astronomibilder. Många kom och pratade, undrade och fick lite aha-upplevelser när de förstod kopplingen med de mångtusenåriga hällristningarna.
Det var kul att berätta att ljuset från nebulosorna som jag fångat med mitt teleskop började sin resa samtidigt som stenåldersmannen hugger sin ristning i stenhällen.
Nu ser jag fram emot nästa utställning med nya verk som jag arbetar med.
Publicerat 6 april

Kontakta Jan Birger

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta godkänner du hur vi använder cookies. Läs vår integritetspolicy