Arthur Ragnarsson

Arthur Ragnarsson

Göteborg

Arthur Ragnarssons schamanistiska bildvärld firar emotionell mångfald och lyfter urtida krafter in i samtiden. Konstnärens verk utstrålar öppenhjärtig lust och underfundig lekfullhet, en musikalisk aura som sätter i gång inre rörelser. På gehör, genom improvisation och iakttagelser förmedlar konstnären ett poetiskt perspektiv som innehåller både en intensiv enkelhet och en beskrivning om vår egen existens. Arthur Ragnarsson är linjens mästare och med djup känsla för sin primitiva teknik drar han upp en vibrerande bildvärld vars innehåll syftar till att tillföra nya klanger i människans harmonier och frambringa nya tankar och insikter om vår omvärld.

Arthur Ragnarsson arbetar i automatismens anda och i praktiken sammanförs egen erfarenhetsvärld med stundens ingivelse. Konstnären träder in i trans och spanar in horisonten där det förflutna har lämnat och framtiden ännu är otydlig. Det intuitiva och undermedvetna tar överhand genom tid och rum, genom drömmar, impulser och in i ovissheten. I detta gränsland finns gott om plats för det outgrundliga i livet och det spirituella att finna i det oförklarliga. Där uppstår skönheten i att inte veta i förväg hur något ska bli.

Arthur Ragnarsson är ifrån fiskebyn Siglufjörður på Islands nordkust och är verksam i Sverige och Finland. Konstnären har med sig från ungdomen en ingång till en tankevärld illustrerad av folktro, sagor och myter. Hans mormor skådade in i framtiden och farbror åkte på utomkroppsliga resor. Den världen följde honom sedan till sjöss där skrock var en del av sjömanslivet och medverkade i samspelet mellan manskap och naturkrafter. Konstnärens inlevelse för annan existens är så att säga medfödd och leder senare i livet in på musik-och teaterscenen där drömmar och visioner, fantasi och kreativitet är motorn i en förförisk värld. Konstnären har med sig energi från dessa världar som är centralt budskap i konstnärskapet och som bär vidare in i spirituell och existentiell dimension.

”Människans natur, gemensamma sidor och samhörighet är grundläggande inspiration i mitt arbete. Folktro, myter och vidskepelse är en del av mänsklig egenskap och som spegling av sin tids samhälle förändras och omformuleras vårt kulturella arv med nya generationers tankevärld. Min bildvärld växer ur frågeställningar kring denna spegling, hur folktron förefaller mer närvarande i dagens sysslor och stök än någonsin förr. Hur nya myter och övertro produceras och verkar genom alla samhällsskikt.”

Utbildning
Myndlista og Handídaskóli Íslands

Medlem i konstnärsförening
SÍM - Samband Íslenskra Myndlistamanna. KRO Konstnärernas riksorganisation.

Utställningar
2021 Makers Gallery, Vasa, Finland
2020 Berchtoldvilla, Salzburg, Austria
2020 Galleri Backlund Göteborg Sverige
2019 Vuotalo Galleri, City of Helsinki Finland
2019 Galerie Plan.d, Düsseldorf Tyskland
2018 Galerie Plan.d, Düsseldorf Tyskland
2018 Galleri Backlund, Göteborg, Sverige
2018 Gjutars Artist House, Helsinki, Finland
2018 Galleri Backlund, Göteborg Sverige
2016 Galerie Plan.d, Düsseldorf Tyskland
2015 Varbergs Konsthall, Sverige
2014 Galerie Plan.d, Düsseldorf Tyskland
2013 Ringhals kärnkraftverk Sverige
2012 Tofta konstgalleri Varberg Sverige
2012 Galerie Plan.d, Düsseldorf Tyskland
2008 Galerie Plan.d, Düsseldorf Tyskland
2006 Sönderjyllandshallen, Aabenraa Danmark
2006 Nikolaus Vehldingsplads, Aabenraa, Danmark
2004 Wågermanska Konsthallen, Skärhamn, Sverige
2003 Galleri KC Göteborg Sverige
2002 Galleri KC Göteborg Sverige
2000 Hängmattan Göteborg Sverige
2000 Galleri KC Göteborg Sverige
1999 Konsthallen Göteborg, Sverige
1998 Konstsymposium Borlänge Sverige
1998 Viktoriaskolan Göteborg Sverige
1994 Københavnaren, København Danmark
1993 Grabbeplatz, Kiel Tyskland
1992 Kungstorget 5, Göteborg Sverige
1991 Kungstorget 5, Göteborg Sverige
1989 Galleri List Reykjavik Island

Kontakta Arthur Ragnarsson

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta godkänner du hur vi använder cookies. Läs vår integritetspolicy