Anna Salmela

Anna Salmela

ÖREBRO

Jag heter Anna. Skapande, framför allt måleri och teckning, har jag ända sedan barn haft en fallenhet för.

Djur och natur är de motiv jag föredrar, vilket för mig representerar stillhet, frid och harmoni, men även trygghet. Jag målar gärna landskap med eller utan djur, eller gör djuret som huvudmotiv. Det kan vara både vilda däggdjur, fåglar och husdjur. Oftast har jag letat upp ett tilltalande fotografi som inspirationskälla. Jag vill ha någon typ av magi i mina landskapsmålningar, vilket framför allt handlar om kontraster mellan ljust och mörkt och mellan svaga och starka färger. Jag tilltalas mycket av starkt motljus i en liten del av tavlan, t.ex. solstrålar som skiner genom trädgrenar, eller som i en soluppgång eller solnedgång lyser upp en specifik punkt i bilden. På andra ställen i målningen kan ljuset avslöja andra färgnyanser som även i valör, blir en kontrast till resten av tavlan. På så sätt vill jag att man med blicken ska "sugas in" i tavlan och vilja stanna kvar där.

Jag arbetar främst i akryl eller olja på ett mycket noggrant sätt och har en realistisk och verklighetstrogen stil. I framtiden vill jag fortsätta fånga magiskt ljus i mina målningar, men kommer att experimentera med att få till samma uttryck på ett mindre fotografiskt sätt, även om jag kommer fortsätta att måla på det sättet också. Jag vill lära mig arbeta med större, synliga penseldrag och mer tydliga avgränsade färgskikt, som på håll ändå blir till en realistisk helhet. Jag kommer också att prova leka lite mer i mitt målande och kanske emellanåt måla något abstrakt för att representera en specifik känsla. Jag har börjat så smått med att bara måla med spateln, samt måla vidare på slumpmässiga figurer som uppstår då man trycker färgpaletten mot ett papper.

I mitt galleri kommer jag lägga upp både äldre och nyare konst, samt lägga till efterhand som jag har något nytt att visa.

Utbildning
Kävesta Konst- och Formgivningslinje, grundår, samt fördjupningsår
Enstaka kurser i kroki och måleri

Utställningar
2019 Kumla Bibliotek
2020 Kumla Bibliotek, fönsterutställning

Kontakta Anna Salmela

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta godkänner du hur vi använder cookies. Läs vår integritetspolicy