Roy Svensson

Roy Svensson

Jag är född 1957 i bruksorten Reftele i Småland och började tidigt teckna. Länge höll jag på med ”telefonkladd”, ritade i marginaler och på lappar.
Jag växte upp när tiden stod still, i en by, där man sällan låste dörrarna och där man möttes över generationsgränserna på Posten, Konsum eller Föreningsgården. Uppväxten var både enkel, långsam och trygg.
Det fanns inga förskolor, men mat på bordet och solidaritet. Runt omkring mig fanns äldre människor som var trygga och kunde prata. Det var trävaruhandlaren Axel Larsson, Svens pappa Arvid, skräddaren Manfred Magnusson, min gudmor Mai, konstnärinnan Ingrid och många, många andra. Allt var inte bra, men oron fanns i det kalla kriget och bomberna som kunde sprängs oss i tusen bitar. Mordet på Kennedy väckte, liksom Sovjetunionens invasion av Tjeckoslovakien, oro för krig.
Kanske är det barndomen som gör att jag tycker om att titta i gamla fotoalbum. De svart-vita fotografierna berättar om människor som levde och försvann.
Dag Hammarsköld var en frisk fläkt och vi besökte hans sommarhus på en semesterresa, något år efter att han mördades. Han var liten på jorden, men en förebild i familjen. Varför ska jag ta reda på för jag vet inte, men anar.
På gymnasiet i Gislaved hade jag en mycket duktig bildlärare. Han heter Bosse Arnros och var bra på att inspirera. Vi ritade av skrotbilar, gjorde tecknad film och byggde egna kameror. Tecknare som Sergio Aragones i MAD var en illustratör jag gillade.
Jag skickade in arbetsprov till en konstnärlig utbildning sista på gymnasiet, men blev inte antagen. Då bestämde jag mig för att inte rita eller måla.

Först långt senare förstod jag hur viktigt mina föräldrar såg på utbildning, som de själva inte fick gratis. De lärde sig själva genom hårt arbete och tillsammans med andra. Jag känner en stor tacksamhet för att jag är född och uppväxt som ”speditörens pike”. Det är kanske utifrån det jag hittar harmoni och skaparglädje, men helt säker är jag inte.

Att pröva idéer var något som uppmuntrades av mamma och pappa. Min mamma Birgit var kreativ och sydde kläder på beställning. Hon tyckte om att skapa kreationer som var annorlunda.

2007 började jag måla, efter långt uppehåll. Jag målar idag mest akvareller eftersom de kräver färre timmar och mindre ytor. Akvarellfärgerna är lättare att blanda till nya kulörer- Jag tycker om färgerna och formerna i de gamla föremålen. Även de mekaniska leksakerna som jag såg, men aldrig fick röra väcker förundran. De är skapade med skicklighet och framtidstro. Ofta är de idag slitna, rostiga och väl använda. Jag har inget svar på varför jag tycker om min uppväxt.

Hyckleri, arvsynden, snålhet och avundsjuka fanns, men inget som jag förstod innan jag blev tonåring. Jag var lyckligt ovetande om mycket, men hade en snäll pappa som tog sig tid att prata och bemöta oro med framtidstro. Han hade alltid tid för att sitta på sängkanten och prata en stund, efter sena föreningsmöten. Han var humanist.

För mig handlar skapandet om att bli bättre, att finna nya vägar. Det är svårt att inte återvända till gamla invanda hjulspår.

Numera sätter jag mig ner och skapar egna bilder när det finns tid. Mitt tecknande, målande och skapande har ökat och jag tycker att jag lärt mig mycket nytt. Mina bilder har ofta en blå nyans och det kan bero på att det är min favoritfärg.

Jag har flera favoritkonstnärer, bland andra barnboksillustratören Shaun Tan. Han är i en klass för sig. Bror Hjorth är också bra. Jag tycker om sådana som vill påverka med sin konst.

Utbildning
På gymnasiet valde jag estetisk specialisering. Ett skäl var att jag alltid fick höga betyg i Teckning och Bild. Ett annat var att skapandet gav utrymme för att ha roligt och drömma.
I slutet av 70-talet utbildade jag mig till lärare. Kring 1980 gick jag en kurs för Stig Jakobsson, Hylte.
När jag flyttade till Halmstad i 1984 gick jag en kurs på Fria Målarskolan. Det var Olle Waller som höll i kvällskursen. Efter den kursen samlade oljefärgerna damm.
2006 anmälde jag mig till en ny kurs i akrylmålning. Den drivs av konstgruppen Paletten, i gamla vaktmästarbostaden på Västra kyrkogården. Där målade jag en gång i veckan.
2009 gick jag en sommarkurs för Aulikki Bondesson. Jag har även gått sommarkurs för Heinz Wichtel och Joakim Engblom, samt Mia Lundqvist, men i övrigt är jag autodidakt.
Jag går sedan några år keramikkurser för keramikern Helmut Witt i Steninge.

Vänliga hälsningar

Roy Svensson , 2018

Åsgårdsvägen 4
302 93 Halmstad


Öppettider:
Visar konstverk efter överenskommelse. 035-212076 eller 0727-146793

Medlemskap
Konstföreningen Paletten
Lärarnas konstförening
Sävsjöbygdens Konstförening
Konstföreningen Galleri Hörle Slott

Utbildning
Kursen Estetisk Specialisering - Gymnasiet Gislaved
Fria Målarskolan Halmstad
Helmut Witt - Steninge
Sommarkurs för Aulikki Bondesson, Heinz Wichtel och Joakim Engblom, samt Mia Lundqvist,

Medlem i konstnärsförening
Sävsjöbygdens Konstförening, Galleri Hörle Slott, Halmstads skolors konstförening, Paletten,

Utställningar
Vårsalongen Hallands konstmuseum 2011. Jurybedömd utställning.
Konst 500 Galleri 70 i Halmstad 2011.
Tall Ship Races 2011. Jurybedömd utställning.
Rubeo – samlingsutställning 2011.
Salon des Refuses 2012.
Inte så konst-igt med Strandgatan 20 2012.
Salon des Refuses 2013.
Samlingsutställning Galleri Hörle Slott 2014.
Salon des Refuses 2014.
Viltsnok Ateljén 2014.
Tillsammans med koloristen Harry Ericsson och glaskonstnären Carlos R. Pebaque Brandts Galleri Sävsjö konstförening 2014.
Samlingsutställning Galleri Hörle Slott 2015.
Först gången själv Galleri Hörle Slott 2015.
Salon des Refuses 2015.
Viltsnok Ateljén 2015.
ABF's AKVARELLGRUPPER Galleri70 2015
Permanent utställning Galleri 70 i Halmstad.
Strandgatan20 2016.
Salon des Refuses 2016
Reftele - New York ses i Särdal 2016 med Erwin Neuwirth.
Galleri Bluelight Stipendieutställning Slottsmöllan Halmstad 2016
Överhettad Galleri70 2016
Galleri The Art Factory Norrköping 2016
Tur och Retur - en resa i färg. Sommarutställning Särdal 2017 med Erwin Neuwirth.
Sommarkonsert och vernissage tillsammans med Charlotte Polson, C Örnstedt och Ceclilia Magnusson i Reftele kyrka 25 juni 2017.
Albanys konstförening 2017.
Fönstertittar - Utställning i Halmstad, på Storgatan 39. 2018
Vårsalongen Hallands konstmuseum. Jurybedömd utställning 2018.
Gislaveds kommun Biblioteket Smålandsstenar 2019
Tofta Konstgalleri - Varberg 2019
Vårsalongen Hallands konstmuseum. Jurybedömd utställning 2020.

Kontakta Roy Svensson

Halmstad Hallands län
0727146793
Instagram Facebook