Lisbet Olin Ranstam

Lisbet Olin Ranstam

Jag har alltid tecknat med hjälp av nål och tråd. Som barn broderade jag vilda blomstermotiv, som tonåring motiv från Sagan om Ringen på grov säckväv och axelväskor med peacemärke. Efter gymnasiet använde jag 5 år (och mycket studiemedel!) till konst- och hantverksutbildning. Jag lärde mig då traditionella vävtekniker, som dräll, rosengång, damast och hålkrus men också fria textila tekniker som bildväv och applikation.

Jag börjar ofta med att väva en botten som jag sen broderar, applicerar tyg och läderbitar på eller strör pärlor över. Alla material får vara med om jag tycker att de tillför bilden något, ull, lin, bomull men också julgransglitter, halskedjor och plastkort.

Mina bilder bygger ofta på kontraster, i färg, form och innehåll. Det roar mig att slå knut på tiden och låta det moderna möta det uråldriga eller låta en knallröd väg skära igenom gröna marker, fästa ett skirt broderi på en grov botten i ull, lägga ett spretigt vägnät över mjuka romerska bågar eller låta små, små sniglar virvla ut i rymden med hela världen i sina ögon.

Inspiration finner jag runt omkring mig i vardagen, barnens första teckningar, kartboken med motorvägsnät, sniglarna i trädgården, ödlorna på den vita väggen på sommarhuset i Frankrike.

Jag är född och uppvuxen i Lund men sedan några år bosatt i Ystad. Jag är medlem i Svenska Konstnärsförbundet, Fria Konstnärers Gille och Bollerupgruppen.

Utbildning
Terminkurs i sömnad, 1980 Yrkeskurs i vävning, 1978-79 Nyckelviksskolans textillinje, 1977-78 Folkuniversitetets ateljélinje, 1976-77 Folkuniversitetets textillinje, 1974-75

Medlem i konstnärsförening
FKG, SK och Bollerupgruppen

Med i konstrunda
FKG och SK

Utställningar
Expo 2010, SKs jurybedömda jubileumsutställning, Göteborg 2010
Romelegårdens jurybedömda sommarsalong, Dörröd 2010
Fria Konstnärers Gilles påskutställning, Brösarp 2010
Romelegårdens höstutställning, Dörröd 2009
Galleri Beck, Homburg-Saar, Tyskland 2009

Ystad Skåne län
0730713407
Ditt namn

Din e-postadress


Meddelande


Skriv svaret
3 gånger 2 =  Kontroll mot programvara