Jonas Holmstrand

Jonas Holmstrand

Om konstnären

Om du är intresserad av något verk och har frågor så är det bara att mejla. Vid köp ingår frakten inom Sverige (till utlandet står köparen för frakt) . När du har mottagit målningen har du en vecka på dig att känna in verket och se att det lever upp till dina förväntiningar. Om du bestämmer dig för att behålla målningen så swishar du betalningen annars är det bara att returnera.

Min resa med konsten

Med en uppväxt i skärgården blev båtliv och kappsegling en naturlig del av vardagen. Som sextonåring blev jag däcksgast på den kungliga skonaren MS Gladan och deltog blandat annat i ”Tall Ships Race” där min längtan efter djupare vatten och fjärran länder växte sig allt starkare. Min passion för havet och drömmen om att besöka exotiska platser runt om i världen fick mig att välja sjömansyrket och mönstra jungman på ett lastfartyg som sextonåring. Därefter gick jag på sjömanskola och blev matros, mönstrade på större fartyg och gjorde mina första långresor jorden runt. Oceanerna var större än jag trott och platserna vi besökte mer avlägsna i tid och rum än jag någonsin kunnat ana. Minns känslan att gå genom Panamakanalen med krokodiler som simmade längs fartyget, albatrosser som tillsammans med delfiner kunde följa oss i veckor över Stilla Havet, lossning i Sydkorea där människorna på landsbygden levde som hundra år tillbaks i tiden, dagarna i Taiwan efter själständigheten med tidigare utegångsförbud om nätterna. Dessa pånyttfödda människor som utstrålande en barnslig lycka och nu ägnade nätterna igenom med att byta sina varor på marknaden av den enda anledningen att de nu var tillåtet. Leve friheten!!

Så småningom blev det Sjöbefälskolan och som nyexaminerad sjökapten började jag segla styrman några månader åt gången. Övrig tid och större delen av året kunde jag tillbringa som upptäcktsresande på egen hand. Nu med alla sinnen skärpta kunde jag återvända och vistas på de vackra platser i världen jag tidigare fått smak på under några dagars lastning och lossning med mitt skepp. Denna gång med den väsentliga skillnaden att jag nu hade oändligt med tid att absorbera miljöerna, lära känna dessa vackra människor och deras kultur. Långa perioder tillbringade jag framförallt i Sydafrika, Indien och Central-Amerika där jag också kite-surfade en del, medan längtan efter att utrycka alla mina upplevelser och intryck växte sig allt starkare.

Så för 16 år sedan tillbringade jag två är i Soller, en liten bergsby som ligger på den spanska ön Mallorca. Det visade sig att min hyresvärd var konstnärinna och att byn var ett Mecka för konstnärer. Eftersom jag skulle bo i ateljén hade jag fri tillgång till färg och penslar och konstnären i mig började leva sitt eget liv. Den kreativa ådran fick nu flöda fritt i glädjen av att äntligen få gestalta och färga ett rikt liv. Till en början var det som en porlande bäck som försiktigt letade sig ner genom de figurativa slutningarna av djuriska former med inslag av mänskliga porträtt. Men med tiden övergick den stilla figurativa bäcken till en fors som brusande ursinnigt av sin längtan att få rasera den trygga konkreta tillvaron till en mer fantasifull tolkning, i vissa fall helt abstrakt för blotta ögat men alltid helt självklar för själen. Denna barnsliga och kanske helt naturliga återskapandet av tillvaron fick mig att inse att den moderna konsten helt saknar föreställningar och dess enda avsikt är att sätta lite färg på tillvaron. Den nutida konsten är således helt ärlig eftersom den inte försöker vara något annat än vad den är, dvs. helt originell. Den ”moderna konsten” är idag, tack vare kameran, mycket befriad från att kopiera den redan så perfekta skapelsen och kan istället ges sin fulla uppmärksamhet till att förmedla ”det okända” vi alla lever inom. Leve helheten, leve enheten!!

Nu hade mitt resande fortsatt, finansierat med perioder som skärgårdskeppare, samtidigt som jag började välja mer alternativa vägar. Möten med mystiker runt om i världen undervisade mig i Yogan och Meditationen, som öppnade upp inre världar med färger så sköna att med denna strålglans framstod den yttre världen som en blek suddig kopia. Den kreativa ådran hade nu omvandlats till ett vilt brusande vattenfall vars enda avsikt var att integrera den inre världen med den yttre. Varför nöja sig med en kopia när man kan få ett original tänkte ådran och brusade med en mer ursinnig kraft än någonsin. Allt figurativt måleri som jag roat mig med skulle förstöras, brytas ner, utplånas för att ge plats åt något som inte finns. Den brusande skapande kraften hade bara ett syfte att skapa det som inte finns. Nu ville den konsten, jag var medskapare till, chocka, beröra, väcka beundran eller avsky, likgiltighet, fascination, vad som helst, det viktiga var att brusandet skulle få den sovande människan att vakna till liv och ställa sig den enda frågan värd att ställas. – ”Vem är JAG”.

Utbildning
Autodidakt

Medlem i konstnärsförening
Ide Interface Galleri Tofta

Med i konstrunda
Konstlördagen Varberg 4 April

Utställningar
”Komedianten” Varberg,
Kulturhuset Fyren” Kungsbacka
”Fröken Andersson” i Stora Höga
"Hav och sand" Frillesås
En del av mina verk finns på Tofta Konst Galleri, Varberg
samt på Galleri 70 i Halmstad

Aktuellt

7-8 December

Julmarknad vernissage

Tofta Konstgalleri
Järnvägsg. 6
Varberg.(Tofta)

5 december 2019