Johan Andersson

Johan Andersson

Dalby    Född: 1966

Jag började måla i slutet av mina år på universitetet i Lund, då min studielya förvandlades till en ateljé, ca 1997. Då började jag deltaga i kurser för studiefrämjandet och ABF, folkuniversitetet, samt tecknade kroki på kvällar. Samtidigt skrev jag lyrik och dramatik. Det senare kulminerade med en i radioteatern framförd pjäs "Ormen" 2000 i regi av Thorsten Flinck med bl a Claes Månsson i huvudrollen.
På det nya seklet tog måleriet alltmer över och år 2000 deltog jag i en samlingsutställning i Malmö samt den jurybedömda höstsalongen i Lund. Emellertid behövde jag en försörjning och jag hade glidit bort från den karriär jag tänkt mig, i förstone inom ekonomi (civilekonom och arbetade i 8 år på revisionsbyrå) men senare arkeologi, där jag har en Fil.Kand. Jag kom att jobba inom vården, vilket fungerade bra med mitt intresse av att måla. Andra projekt tog vid som tog kraft, och måleriet gick i perioder på sparlåga, men fanns alltid kvar.
Ett problem med att arbeta inom vården är att man oftast tvingas jobba helger och andra udda tider, vilket har försvårat ett deltagande i föreningsliv och någonstans gjort att jag inte engagerat mig som jag borde gjort. Att delta i påskrundan t ex är svårt när man är tvungen att jobba osv. Jag fortsatte att måla på hög och ställde inte ut igen separat förrän 2015. Dock har jag publicerat mina bilder först på Myspace och senare på instagram (sök Johan_painter).

Bland mina inspirationskällor kan nämnas Picasso samt de tyska expressionisterna, fr a i "Die Brucke" med Kirchner och Heckel, för att nämna några. Bland svenska konstnärer finns Erland Cullberg, Kyhlberg, Fogelquist och Lerin samt i norden Kirkeby (abstraktmålaren) och Munch. Även äldre ljusmåleri inspirerar mig, speciellt vintermotiv, t ex Carl Brandts vackra landskap. Jag ska också nämna min gode vän och konstnärskollega Jan Olsson från Hässleholm, vars måleri och konstsyn har inspirerat mig och han också varit min mentor, med sin långa erfarenhet och varma personlighet. Vi förenas båda i det vi kallar "fritt" måleri. Expressivt med hjärta och värme.

På senare år har jag växelvis målat i litet utrymme under vintern och i ateljén under sommaren, med följden att jag har hög produktionsvolym under vinterhalvåret då formaten är mindre. Underlaget för de mindre formaten är oftast specialkartong eller tungt akvarellpapper och de större formaten uppspänd duk. mediet nästan uteslutande akryl.

Mina motiv brukar jag skissa upp utan förlaga. Bildmoment återkommer och utforskas. Färger, ljus och stämningar blir som strängar för att närma sig den plats där jag befinner mig i skapandets ögonblick (mentalt/emotionellt). Måleriet är för mig och säkert många andra också en form av självterapi. Man rensar ut, gör ett avtryck och går vidare. I perioder har jag också målat utomhus. Jag har bl a en lång serie målningar av Stenshuvud, fr a målat från Baskemölla. Det rent dekorativa har aldrig intresserat mig. Uttrycket och nerven, smärtan och skönheten som fångas i ett fritt måleri, miraklet att få andas, leva och uppleva livet samt smärtan att förlora, sakna och försonas med sin förgängelse, allt ryms i det jag kallar expressionism.

I dessa digitala tider är det viktigt att komma ihåg att en målning är ett fysiskt objekt med kvaliteter som aldrig går att återge fullt ut på nätet. Att se ett foto av en målning är en sak, men att hålla i den och ha den på väggen i hemmet är en helt annan. Den fysiskt-kvalitativa dimensionen av ett konstverk går helt enkelt aldrig att överskatta. Mina priser är satta för att de flesta ska ha råd att köpa en målning. Den levereras antingen enbart monterad på masonit eller färdig att hängas direkt med en av mig handgjord ram. (ramningen kostar 500 kr). Alla målningar skyddas med ett lager klarlack. Är man mindre bemedlad kan priser alltid diskuteras även om de är satta lågt på förhand.

hälsningar
Johan Andersson
Dalby, Skåne

Utbildning
ABF
Folkuniversitet
Autodidakt

Utställningar
Lund höstsalong jurybedömd 2000
Samlingsutställning Malmö konstsalongen 2000
Dalby bibliotek separat 2015
Dalby bibliotek april 2020 (separat)

Kontakta Johan Andersson

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta godkänner du hur vi använder cookies. Läs vår integritetspolicy