Folke Bagger

Folke Bagger

Om konstnären

Det bara hände
Jag målade några hundar bara för kul under tidigt 90-tal och vänner som arbetade för SKK såg det och ville att jag skulle måla deras hundar. Och när uppfödaren av min Kerry Blue fyllde 40 målade jag min hund S: t Monica till henne. Hon älskade den och jag tyckte att jag var bekväm med denna blandning av att vara vårdslös med färgerna och ändå exakt, med hög detaljrikedom.

Jag arbetar oftast i vattentekniker, aquarell, gouache, akryl eller blandade medier. Jag börjar (oftast) med den "splashiga" bakgrunden och låter sedan motivet växa ur prickarna och det rinnande vatten. De flesta målningar som visas på folkebagger.se görs på detta sätt vilket ger en känsla av rörelse, av djuret, päls, massa och styrka. Jag försöker att undvika den sentimentala sidan av ett djur, vilket jag tror är en mänsklig aspekt av djurlivet.

Ofta hör jag, Åh det är precis han eller henne, jag kan se det i ögonen. För mig är näsborrarna, nosen, rynkor, prickar, brist på pigment, läppar och alla övriga detaljer som ger det specifika djuret egen karaktär viktigare. Ögat är sista detaljen, och naturligtvis det som äntligen ger liv till hunden och får honom att vilja hoppa ner från väggen.

Som illustratör har jag under årens lopp arbetat med många olika arbetsuppgifter: kriget 1809, hundar i jakt, veterinärmedicin, sport, fritid, grafisk design, logotyper och mycket mer.

På senare tid har jag börjat leta efter ett nytt sätt att uttrycka mig, med lager av canvas, öljetter, collage och sprayfärg för att bli friare än jag är normalt vid beställda målningar.

För de som är lite äldre och minns Staffan och Bengt så målade jag bakgrunderna till Liv i luckan med adventskalendern.

Utbildning
Autodidakt, akvarellkurser med Lars A Persson, RMI-Berghs illustration, och fortsätter med fler utbildningar under 2013 i klassiskt måleri

Med i konstrunda
Konsttriangeln Trosa

Utställningar
Nästan allt jag gjort har varit beställningsarbeten, både som illustratör och (konstnär) dock deltog jag på
Konsttriangeln Trosa våren 2013