Vad är NFT-konst och kan det påverka konstnärer i framtiden?

Vad är NFT-konst och kan det påverka konstnärer i framtiden?

Under de senaste veckorna har rubrikerna kring NFT blossat upp i flertalet medier och diskussionerna om fenomenet blir bara fler och fler. NFT:s förknippas nu starkt med kultur- och konstmarknaden, då det prestigefyllda auktionshuset Christie’s torsdagen den 11:e mars auktionerade ut konstnären Beeples digitala NFT-konstverk ”Everydays: The first 5 000 days” för svindlande 69 miljoner dollar. Låt oss ta reda på vad NFT:s egentligen är och hur det kan påverka konstnärer i framtiden.

Beeples kollage, "Everydays: The First 5000 Days", såld genom Christie’s. Bild: Beeple

Vad är NFT?

NFT står för det engelska begreppet “Non-Fungible Token”. NFT:s är unika digitala eller virtuella föremål, så som digital konst, videor och digitala samlarobjekt för att nämna få. Föremålet är försett med metadata, stämplas med en kryptografisk kod och därmed skapas en blockkejda som försäkrar föremålets äkthet, skapare och ägare. NFT:s är extra aktuellt just nu inom konstvärlden eftersom tekniken används för att sälja digital konst på internet i en rasande takt. Det är en expanderande marknad som även musiker hoppat på och säljer nu virtuella utgåvor av singlar och album som NFT:s.

Bengt Kullander
Tulipanarosor II, 2021
Digital

Kan det påverka konstmarknaden och konstnärer i framtiden?

Det är svårt att förutspå exakt hur NFT:s entré kan komma och påverka konstmarknaden i stort. En del menar att det stora genomslaget är en följd av coronapandemin, fler sitter hemma och skapar digital konst och samtidigt växer efterfrågan efter nya spännande uttryck. Intresset för NFT:s och digital konst har ökat explosionsartat på bara några veckor. Därför kan det vara en spännande marknad för dig som konstnär som har ett unikt uttryck och tidigare saknat en passande marknadsplats för din digitala konst.

Något som experter menar är positivt med NTF:s är att originalkonstnären tjänar pengar även om verket säljs vidare i efterhand. NFT:s skyddar konstnärens arbete och gör en andrahandsmarknad där originalkonstnären gynnas möjlig, till skillnad från dagens fysiska konstmarknad.

Hur fungerar det med äganderätten?

Men hur fungarar det med äganderätten? Vem håller koll på att det digitala eller virtuella verket faktiskt ägs av den som skapat eller köpt det? Jo, ägarskapet sköts av blockchains, blockkedjor på svenska. Förenklat betyder det att originalkonstverk och deras ägare alltid kan identifieras via blockkedjan, även om en bild eller video replikeras i stor utsträckning. Metadata och koder noterar alla händelser kring föremålet, för att kunna förvalta och lagra dessa i verkts digitala historik. Händelserna är mycket svåra eller omöjliga att manipulera och ändra, därför är historiken i blockkedjan väldigt säker. Originalkonstnären kan därför försäkra sig om att det alltid kommer vara tydligt vem som är upphovsmakare till verket.

Idag ser vi redan en expanderande marknad för NFT:s men det finns flera röster som ifrågasätter varför viljan finns att äga något som vem som helst kan nyttja på nästan samma sätt. Det debatteras kring huruvida det bara genom några få klick går att spara ner vilket innehåll som helst från internet - varför vill man då betala för det digitala föremålet? Svaret på den frågan är inte helt lätt eller rationell i allas ögon.

Med internet är hela världen lättillgänglig, likaså är den digitala konsten till för vem som helst att betrakta i princip. Vissa menar att känslan av att äga och inte bara kopiera eller spara ner verket är så stark och häftig, att man faktiskt är beredd att batala summor som 69 miljoner dollar för NFT:s. Andra menar att det handlar om en slags skryt-merit, att kunna lägga pengar på något virtuellt bara för att ens namn ska registreras i en NFT:s blockkejda.

Nu när vi vet vad NFT är...

Kanske är detta framtiden för den digitala konstmarknaden, kanske är det bara en fluga, men som med alla nya fenomen på internet kan man aldrig veta säkert. Vi på Konst.se kommer följa utvecklingen med spänning och se över om detta är något för oss att satsa på i framtiden.


Uppdaterat: Kommentar om NFT från Konst.se, januari 2023

På plattformen Konst.se ser vi än mer skeptiskt på var NFT står idag. Vi ser idag inga fördelar för konstnärer att skapa NFT:s kopplade till sina originalverk - det tillför inget riktigt värde, vare sig till konstsamlaren eller till konstnären. NFT:s har däremot i stor utsträckning använts för spekulation och att locka fler personer att investera i krypto. Flera av de större NFT-släppen har under senaste året tappat väldigt mycket i värde samtidigt som den uppblåsta NFT-hajpen har lagt sig.

Vi har också uppmärksammats på att flera konstnärer har fått erbjudanden om att skapa NFT:s utifrån sin originalkonst. Fundera vilket värde det egentligen tillför och var extra uppmärksam på vad det kostar och på ev. bedrägerier i samband med det.

Intresserade av en djupdykning? Här kommer ett tips på en dokumentär om kryptovärlden, NFT-marknaden och dess problematik: The Great Crypto Scam

Per-Olof Swedmark
Black Lives Matter, 2020
Digital

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta godkänner du hur vi använder cookies. Läs vår integritetspolicy