5 saker du som konstnär kan göra för att ta dig igenom coronakrisen

Det är inte det minsta konstigt att vara orolig för sin framtid när coronakrisen sveper över hela världen. Du som konstnär har säkert funderat på vad som kommer att hända nu när ingen besöker gallerior, utställningar eller går på vernissager. Med begränsningar av sammankomster och när allt fler håller sig hemma har du troligen ställt dig frågor kring dippande försäljning och din privata ekonomi.

Vi på konst.se vill hjälpa till dig igenom coronakrisen med några handfasta tips som kommer att underlätta för dig som konstnär att istället nå ut i en digitaliserad värld. Vi vet inte hur länge den här situationen kommer att vara, men om du anpassar dig rätt redan nu så skaffar du bra förutsättningar för en digital framtid, oavsett hur saker utvecklar sig. En sak är i alla fall säker - kreativitet är ett botemedel mot isolationen och hjälper till att inte tappa greppet i tider av kris.

Vi väljer att se på det så här: konstnärer - vår tid är nu.


Investera tid i din konstnärliga utveckling

Optimisterna brukar, med all rätt, säga att de svåraste av tider medför de största av möjligheter. När hittar man tid för att utvecklas, om inte nu när man kanske sitter hemma i karantän eller försöker hålla sig borta från folksamlingar? Kanske är det dags att sätta igång med nya målartekniker som du velat prova på, eller varför inte påbörja det där stora mästerverket du länge funderat på? Genom att prova nya saker eller genom att jobba med det du vill bli bättre på, utvecklas du som konstnär och blir skickligare i ditt skapande. Det leder i sin tur till att du producerar mer intressant konst av högre kvalité som oundvikligen ger dina konstverk ett högre värde i iakttagarens ögon.


Ta tag i saker du skjutit på länge

Har du bara fokuserat på det kreativa utan att ta hand om det administrativa? Nu har du en utmärkt chans att jobba på detta. Se över alla dina verk och välj ut dem som du är mest stolt över. Lägg tid på att ta riktigt bra bilder av alla dina konstverk - det lönar sig verkligen i längden nu när du ska visa upp dem online på bästa sätt. Hitta passande och iögonfallande namn och beskrivningar till verken - våga bjuda på dig själv!


Presentera din konst online

Ett av de bästa sätten att nå fram till konstintresserade i nuläget är att fokusera på att synas online. Vi på konst.se har sett ett ökat intresse för konsten hos oss de senaste veckorna. Folk är fortfarande fascinerade av konstvärlden och vill både titta på konst i allmänhet och äga de unika verken själva. Kanske till och med inreda sitt hem ännu vackrare nu, när de spenderar mer tid i hemmet.

Det är ett bra läge att lägga ut dina nya konstverk på nätet, där de blir lättillgängliga till ett obegränsat antal besökare. Har du ingen onlinepresentation som konstnär ännu? Skaffa en presentation snabbt och smidigt hos oss på konst.se/registrera och lägg upp alla dina konstverk i ditt onlinegalleri.


Sälj på nätet

Det bästa med onlinegallerier är att man inte bara kan visa upp sin konst, utan även sälja den. Man behöver inte heller investera mycket för att komma igång. På konst.se bjuder vi på en utmärkt säljplattform med en fast årsavgift på 800 kr inkl. moms, och där man inte betalar någon provision vid en försäljning. Därmed kan du erbjuda ett bättre pris på din konst och vinna fler kunder än genom de flesta andra gallerierna.

Du behöver inte ha en egen hemsida eller någon försäljningserfarenhet. Kom igång med ett Premium-konto på konst.se som ger dig möjlighet att sälja dina verk på ett enkelt och användarvänligt sätt - läs mer på konst.se/hjalp/kontotyper.


Aktivera dig på sociala medier

När man pratar onlinemarknadsföring kan man inte låta bli att nämna sociala medier. Närvaron på sociala medier ger dig som konstnär möjligheten att ytterligare visa upp din konst och sprida ordet om dig som konstnär. Potentiella konstköpare vill oftast veta mer om själva konstnären när de bestämmer sig för ett köp. Varför inte ladda upp några bilder på dig själv med en nymålad tavla eller en kort video som visar hur du jobbar i din ateljé?

Vi på konst.se lägger också ut några utvalda verk på våra sociala medier för att visa upp våra fantastiska konstnärer. Följ oss gärna på Facebook och Instagram.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta godkänner du hur vi använder cookies. Läs vår integritetspolicy