Bahareh Bakhshayesh

Bahareh Bakhshayesh

Ända sen jag var en liten flicka har jag varit fascinerad av målningar, och älskad att skissa. Jag var alltid duktig på att skissa det jag tittade på. Men, jag tänkte inte ens tanken på att utbilda mig till konstnär. Jag drömde om att utbilda mig till ett yrke där jag kunde jobba med människor, framför allt barn. Jag ville bidra med förändring, göra skillnad och hjälpa andra, och därför valde att utbilda mig till psykolog, vilket jag älskar högt. Men min förkärlek till målning har hängt med genom alla år. Mina universitets block var inte fullt bara av relevanta anteckningar men också skiss på händer. Att titta och skissa av mina egna händer hjälpte mig hålla igång tecknandet men också koncentrationen.

När jag väl avslutade mina studier och inte längre kvalificerade som en fattig student gav jag en dag in mig i en konstaffär i mitten av London. Jag visste inte ens var jag skulle starta men jag visste att jag ville börja ta tag i mitt livslånga intresse. Det slutade med att jag spenderade flera tusen kronor och köpte allt från vattenfärg, akryl, olja, pasteller, pennor, block, canvas och mycket annat för att kunna prova mig fram och hitta min ”nisch”. Dessa satt i ett hörn i min lägenhet i nästan två år då projektet kändes för stort och jag vågade knappt börja. De hängde med mig i näst intill originalförpackning när jag väl flyttade hem till Sverige i mitten av 2008.

Jag började min målningskarriär några månader senare då min storasyster som väntade sin son ville spendera närmare 300 kronor på ett halv-taskig tryck av en Disneyfigur och jag råkade säga lite förargad att ”herre gud, jag kan göra bättre än det där”. Hon lämnade tillbaka tavlan och håll mig till min lite förhastade löfte, och därmed skapade jag min första tavla ”First date” av Mickey och Mini. Efter det blev det många Disney tavlor för mina syskonbarn och andra i min omgivning.

Snart kom jag i kontakt med en underbart fantastisk konstnär Shahriar Forghani som bland annat undervisar vid Stockholms Universitet. Jag har nu deltagit i hans drop-in kurs regelbundet sen mitten av 2009 och fått chansen att utvecklas otroligt mycket som konstnär tack vare hans fantastiska pedagogiska sätt. Att måla människor (anatomi) och natur var lite av en ”mission impossible” för mig. Det var det svåraste jag kunde föreställa mig och ganska snabbt gav jag mig in på att lära mig just det. Mina målningar är en reflektion av mig på många sätt. Jag älskar att jobba med människor och barn och de har varit min inspirationskälla många gånger under åren.

Att skapa vackra tavlor har varit en livslång dröm och även om jag har fortfarande mycket att lära mig så lever jag den drömmen idag. Jag tycker om att utmana mig själv och älskar att prova nya saker och tekniker. Att måla har också blivit en otrolig avlastning, ett sätt att koppla av, finna inre ro och utvecklas för mig. Under tiden jag håller med ett projekt glömmer jag omvärlden och lever helt in i min målning. När jag börjar ett projekt kan jag många gånger ha en klar bild av hur målningen ska se ut men under skapandets gång, får målningen oftast eget liv och tar mig i oplanerade riktningar.

Utställningar
Galleri Greger (Hornsgatan 46) mellan den 7-14 juni 2018. Vernissage är den 9 juni 2018 mellan klockan 14.30-18.30.
Varmt Välkomna!

Kontakta Bahareh Bakhshayesh

Vendelsö Stockholms län
070-6664694