Hemma hos konstsamlaren Stephanie Dahlström

Konst.se hälsar på hemma hos konstskribenten Stephanie Dahlström som driver den populära sajten och Instagram-kontot Architerior. Hon bjuder in oss i sitt hem som är fyllt av konst i alla dess slag, inklusive målningar, glaskonst, skulpturer och fotografier. Till Konst.se delar Stephanie med sig av sina bästa tips för att bygga upp en konstsamling och ger oss en guidad tur genom de estetiska val som präglar hennes hem.

Vad fick dig att börja samla på konst och hur länge har du varit intresserad av konst?

– Jag tog min kandidatexamen i konstvetenskap och började därefter jobba på galleri. I takt med att jag såg mer konst började jag intressera mig för konstnärernas arbete och tankar. Jag lanserade Architerior och direkt tog konstnärsintervjuerna fart. Det var ett väldigt givande arbete och varje konstnär har givit en unik inblick i hur deras perspektiv, väg och vision fört dem dit de är. Under olika jobb inom konstvärlden har jag fått möjlighet att intervjua konstnärer och få en inblick i hur deras utveckling sett ut. Det är verkligen spännande!I takt med att jag hittat konstnärer som jag fastnat för har mitt konstsamlande utvecklats och nya verk har flyttat hem till mig. Nu ser jag det som en hobby.


Vilka faktorer väger du in när du överväger att köpa ett konstverk?

Stil
Utseende och stil är självklart viktigt, att det passar in i mitt hem och kan få en naturlig plats. Att komma hem med ett verk som inte passar någonstans, storleksmässigt eller färgmässigt, blir en besvikelse. Ju längre man samlat konst desto mer lär man känna sin smak så kanske det är större risk att "köpa fel" stilmässigt i början. Jag tror absolut att man kan fastna för flera olika stilar, men det är ändå bra att ha helheten i åtanke när man köper verk till hemmet.

Svårighetsgrad
Som en person som gillar “DIY” (do-it-yourself) frågar jag mig alltid ifall jag skulle kunna göra ett liknande konstverk själv. Jag kan uppskatta utseendet på verket och konstnärens idéer utan att nödvändigtvis vara imponerad av konstnärens talang. Kan konstverket lätt återskapas av mig själv är jag personligen inte villig att köpa det för en större summa. Om konstverket däremot kräver stor konstnärlig förmåga, tidskrävande arbete, eller består av svårhanterliga material som kräver kunskap och bearbetning, ser jag en mycket större anledning att spendera mer för det verket.

Kvalitet & Material
En tavla som består av professionellt utvalda material och konstruktion kommer att hålla sig i bra skick långt längre än en tavla bestående av billiga hobbymaterial. Så att skapa en uppfattning om konstnärens inställning till, och kunskap om, sina material har betydelse för hur man bör tänka kring vad man är villig att spendera för att köpa konstverket. Det är inte kul om ens dyra konstverk börjar förfalla.

Professionalism
Konstnären behöver inte nödvändigtvis ha en konstnärlig utbildning, men ju kunnigare hen är desto säkrare kan man vara på att de skapar, märker och paketerar sina verk korrekt. Att en konstnär har professionella äkthetsintyg och dokumentation som följer med verket uppskattas. Jag känner mig mer bekväm att köpa ett verk om konstnären känns kunnig och professionell.

Från vänster: Ulrika Barr, Erika Kristofersson Bredberg, Kristin Larsson, Míra Dávida.

Hur definierar du din personliga konststil och hur har den utvecklats över tid?

– Min konststil har definitivt utvecklats och förändrats över tid, men nu känns det som att jag har hittat den. Min initiala uppskattning för abstrakt måleri har under åren dragits mer åt skulpturala verk, främst glas, samt visst figurativt måleri eftersom jag imponeras av dessa konstnärers talang. Pastellfärger och metaller är ständigt återkommande i min samling, särskilt för samtida konst. En röd tråd stilmässigt knyter samman verken och gör att de lätt kan matchas med varandra och flyttas runt, vilket är extra behändigt för skulpturer.

Som en kontrast till detta är jag en stor beundrare av äldre måleri och när det gäller konstmuseer fastnar jag alltid vid mörkare landskap och porträtt. Jag försöker ständigt hitta samtida konstnärer som drar inspiration från äldre mästare som Hieronymus Bosch, Jan Brueghel the Elder eller Hans Holbein, som inte bara var otroligt skickliga konstnärer utan även inkorporerade spännande symbolik. Art deco-konstnärinnan Tamara de Lempicka är en annan favorit. Färger, former och innehåll kan ha likheter men ändå vara nytänkande, och jag tycker det är kul om man kan ta inspiration från tidigare epoker utan att för den sakens skull kopiera.

Från vänster: Clementine Maconachie, Karolina Zimnicka, Kristin larsson.

Vilka råd skulle du ge till någon som är nybörjare och vill börja bygga upp sin egen konstsamling?

  • Våga höra av dig till konstnären. Att få kontakt med konstnären kan leda till så många fler möjligheter än de du endast ser online. Tillgång till verk som inte ännu nått marknaden, ateljébesök, specialbeställningar eller utställningsinbjudningar. Hör av dig och visa din uppskattning för det de gör.
  • Skapa en egen konstfond där du avsätter en viss summa regelbundet. Oavsett om det är 50 kr eller 2000 kr per månad så har du en dedikerad summa samlad när du helt plötsligt hittar ett konstverk som du faller för. Då känns köpet lätt när du använder pengar du redan har märkt för konstinköp. Fråga dig själv; hur mycket får mitt konstsamlarintresse kosta per månad?
  • Följ din magkänsla när det gäller stil. Du vet bäst själv om du gillar ett verk eller inte, och andras åsikter behöver inte påverka din. Försök även att hitta gemensamma nämnare för de verk du fastnat för. Är det färgerna, materialen, formerna eller något annat som verkar dra till sig din uppmärksamhet? Det kan hjälpa dig med ditt sökande.
  • Svensk konst i all ära, men var inte rädd att köpa verk från konstnärer utanför Sverige. Ta bara reda på vad frakt och eventuell import kostar så du inte blir förvånad. Inom EU behöver det inte vara någon skillnad.
  • Tänk långsiktigt. Ett verk som du verkligen fallit för, som du kan föreställa dig njuta av i årtionden framöver, som är tidlöst, passar din stil och som du känner att du inte skulle tröttna på. Det är ett verk du kan tillåta dig att spendera mer för.

Verk av bland andra Karolina Zimnicka, Gabrielle Aquadro, Lou Cosmo Pilleri, Simone Florell och Kristin Larsson.

Hur viktigt är det för dig att förstå konstnären och deras bakgrund innan du köper ett verk?

– Det beror nog på verket, och konstnären. Det är inte nödvändigtvis ett måste, men det ger alltid en extra dimension till upplevelsen. En intressant bakgrundsvision kring vad verket symboliserar eller sammanhanget det skapades i kan absolut ge mig en större uppskattning för verket, och konstnären. Man får själv göra en bedömning om hur genuint eller uppstyltat man tycker konstnärens resonemang är. I mina intervjuer älskar jag att bli förvånad över de fantastiska detaljer och paralleller som konstnären kan göra en uppmärksam på. Det öppnar definitivt nya dörrar för hur man kan se på verket.

Verk av Malin Ida Eriksson

Hur ser du på förhållandet mellan konst och investering? Är det något du tar hänsyn till när du köper konst?

– Jag tycker att möjligheten att se konstverket som en investering är en bonus. Konstverk kan absolut öka i värde och det finns vissa gemensamma nämnare för de konstnärerna, som kan vara värda att ha i åtanke vid ett köp. Att de är utbildade vid en respekterad konstskola, anslutna till ett prestigefyllt galleri, eller trendar i tidningar och sociala medier t.ex. Bara för att detta stämmer in på konstnären i fråga finns det absolut inga garantier. Därför skulle jag inte rekommendera att basera sitt köpbeslut på investeringsmöjligheter, utan snarare se det som en välkommen bieffekt. Baksidan av en eventuell prisökning är ju att det blir dyrare att köpa verk av din favoritkonstnär om du vill utöka samlingen. För mig är huvudfrågan bakom köpet; kommer jag att njuta av det här verket under lång tid?

Fråga dig själv varför du samlar. Är det för egen räkning, för personligt nöje? Är det för att bygga upp ett arkiv på ett visst tema som du vill föra vidare? Kanske vill du stötta en viss typ av konstnärer? Anledningen till varför du samlar kan hjälpa dig att utvärdera din samlings framtida värde. Kanske är värdet kulturellt istället för ekonomiskt.

Till vänster: Små glasskulpturer av Míra Dávida. Till höger: Verk av Lou Cosmo Pilleri, Hanna Hansdotter, Malin Pierre och Kristin Larsson.

Vilka resurser eller plattformar skulle du rekommendera för att lära sig mer om konst och konstnärer?

– Ju mer konst du ser, desto bättre lär du känna din egen konstsmak. Så försök att ta in så mycket som möjligt. Att bygga upp en förståelse för hur olika material beter sig och hur skapandeprocessen ser ut ger dig mer kött på benen kring hur du utvärderar värde på ett verk. Så var öppen för att lära dig om hur alla typer av verk skapas, inte bara de som är precis din stil.

Plattformar som Konst.se, Saatchi Art, Pinterest eller Instagram kan ge dig ett stort utbud att börja undersöka. När du identifierat stilar och material du uppskattar kan du djupdyka i dem med böcker eller videor för att få en bättre förståelse.


Kan du berätta lite mer om några av dina konstverk som du har hemma?

Hanna Hansdotter

Det här konstverket av Hanna Hansdotter var ett av mina första konstköp och öppnade upp mina ögon för glaskonst, som numera är en favorit. Jag upptäckte Hanna på Instagram när hon fortfarande studerade på Konstfack och tog mig modet att skriva till henne för att berätta hur mycket jag uppskattade hennes konst. Hon svarade och erbjöd mig att köpa ett av hennes verk, vilket jag gjorde utan tvekan. Den här händelsen lärde mig värdet av att våga ta kontakt med konstnärer – oavsett om det resulterar i ett köp eller inte, är det värdefullt att skapa en personlig relation.

Glasskulptur av Hanna Hansdotter

Kristin Larsson

De här konstverken är två av mina personliga favoriter i min samling. De kombinerar flera element som jag alltid dras till - pastelltoner, metalliska detaljer, abstrakta och organiska former. Kristin lyckades verkligen fånga min stil, och när jag först såg dem visste jag direkt att det var "jag". Det är det som är så underbart med konst - dess förmåga att resonera med dig personligen. Det blå verket “Cidaris Sphere Celadon” köpte jag tillsammans med min man ganska spontant på en vernissage. Ett riktigt “fjärilar-i-magen-ögonblick”. Jag känner mig verkligen stolt och glad över att ha det här verket i mitt hem, och jag njuter av den varje dag.

Skulpturer av Kristin Larsson

Erika Kristofersson Bredberg

Erikas konstverk kännetecknas ofta av ironiska och lekfulla budskap som bär på samhällskritik och skärskådar dubbeltydiga fenomen. Hon experimenterar med motsatta världar för att framhäva specifika budskap. Det var en av anledningarna till varför jag blev fascinerad av verket. I detta fall var det betydelsefullt att lära känna konstnären och höra henne berätta om verket; det gav mig en djupare förståelse för hennes konstnärskap och ny dimension åt verket.

Skulptur av Erika Kristofersson Bredberg

Johanna Bath

Johanna är en tysk konstnär som målar drömska porträtt. Hon vill skapa verk som får betraktaren att stanna upp och reflektera samt förmedla en känsla av tidens gång och flyktighet. Genom sin konst vill hon uppmärksamma betraktaren på livets föränderliga karaktär och att förstå värdet av varje sekund. Jag tycker verkligen att Johanna lyckas förmedla det här i sina verk, vilket jag har stor respekt för.

Målning av Johanna Bath

Några andra konstnärer som jag verkligen vill rekommendera är Ulrika Barr, Míra Dávida, Julia Olanders, Malin Pierre, Niklas Jeroch, Malin Ida Eriksson, Lou Cosmo Pilleri, Michael Polakowski och Johan Nobell. Det är som ni hör, väldigt svårt för mig att inte nämna dem alla, det blir lite som att “Kill your darlings”. För den som är intresserad finns det mer att se och läsa om min samling på architerior.co.

Till sist, finns det några konstnärer du har fastnat lite extra för på Konst.se som du kan tipsa om?

– Jag tycker verkligen om Lova Herdiunius, Sara Pålsson och Anna Zdanowicz konst. Jag har även samlat fler favoriter i en samling som ni kan ta del av.

Se Stephanies kurerade samling

Till vänster: Katten Rosso.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Välj vilka cookies du tillåter.
Läs mer i vår integritetspolicy